Búrky robia v Maďarsku škody. U nás v noci len dážď

Maďarsko Peter Minárik

Z búrok nakoniec na našom území toho veľmi veľa nebude. Búrkový komplex síce čiastočne dorazil aj nad naše územie, no hneď po prekročení Dunaja výrazne zoslabol. To sa však nedeje v Maďarsku, kde búrky vyčíňajú. 

Intenzívna búrková činnosť sa v týchto chvíľach vyskytuje nad Maďarskom. Postupuje výrazná búrková línia, tzv. squall-line, na čele ktorej dochádza k výskytu silného vetra s rýchlosťou v nárazoch až do 100 km/h. Samotné búrky prinášajú intenzívne zrážky a krúpy s priemerom 2-5 cm.

Aktuálne búrka prichádza k Budapešti, kde prináša nárazy vetra okolo 80 km/h. 

Na čele búrky sa vyskytuje výrazný shelf cloud.

 

Búrky sú však okrem silného vetra sprevádzané aj krúpami. V západnej časti Maďarska zaznamenali krúpy s priemerom 2-5 cm. 

Prognóza na nasledujúce hodiny je taká, že búrky postúpia nad východné Maďarsko, kde sa budú rozpadať. Tieto búrky súvisia so zrážkovým polom, ktorý začal ovplyvňovať počasie aj na našom území.

K nám by však počas noci mal prinášať len dážď, no nemožno vylúčiť ani ojedinelé búrky a to predovšetkým na juhu a východe Slovenska. Nemali by byť však nebezpečné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd