Búrky sa na Slovensku objavia zasa. V pondelok hrozia najmä na juhu

Peter Minárik

Ani začiatok týždňa nebude pokojný i keď môžeme povedať, že narozdiel od nedele by mal byť pokojnejší. Zrážky sa však očakávajú na našom území aj naďalej a vyskytovať sa budú aj búrky.

Máme za sebou extrémny víkend. Zatiaľ čo v sobotu sužovali búrky predovšetkým východné časti Slovenska, tak v nedeľu sa búrky sústredili na západ Slovenska. Búrky počas nedele prinášali nebezpečné sprievodné javy.

Po vlne sucha búrky niektoré oblasti doslova zaliali. V priebehu desiatok minút spadlo dokonca niekoľko desiatok milimetrov zrážok, no absolútnym rekordmanom za uplynulé dni sú oblasti v okolí Dunaja, ktoré v nedeľu zasiahli prívalové zrážky.

V Gabčíkove spadlo počas nedele až 100 mm zrážok, no v Bake až 114 mm. Absolútny rekord za víkend zaznamenali v Jarovciach. V tejto bratislavskej časti spadlo počas včerajšej búrky až 116 mm zrážok a Jarovce zaplavila voda.

Od zrážok a búrok si neoddýchneme ani nasledujúce dni. Naďalej totiž budeme pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku vzduchu, ktorá bude zabezpečovať na našom území prítomnosť teplého a vlhkého vzduchu.

Takýto vzduch sa veľmi dobre labilizuje a následne sa v takomto prostredí darí búrkami a to predovšetkým tým stacionárnym, ktoré dokážu priniesť extrémne úhrny zrážok.

Počas dnešného dňa by sa mali začať tvoriť prehánky v oblasti hôr a to najmä na strednom Slovensku. K najaktívnejšej tvorbe prehánkovej činnosti by malo dochádzať v Banskobystrickom kraji.

Panuje však veľká nezhoda v tom, kedy a kde sa budú tvoriť búrky a numerické modely v tom stále nemajú jasno. Podľa niektorých hrozia búrky dnes len ojedinele v Banskobystrickom kraji a na Slovensku by dnes malo byť viac prehánok ako búrok.

Druhá varianta počíta s tým, že búrky sa začnú vytvárať v Banskobystrickom kraji a budú sa postupne rozvíjať smerom k západu a v popoludňajších a večerných hodinách by sa búrky mali vyskytovať aj v Podunajskej nížine.

Pravdepodobnosť búrok v oblasti Záhoria, severozápadného, severného a východného Slovenska je dnes malá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd