Búrky sa vyskytnú aj zajtra a budú nebezpečnejšie

Búrky sa vyskytnú aj zajtra a budú nebezpečnejšie
Peter Minárik

Ako sme ešte minulý týždeň upozorňovali, tak tento týždeň nielenže bude teplý, ale aj poriadne búrlivý. Ďalšia vlna búrok nás čaká zasa zajtra. Búrky by mali byť o niečo nebezpečnejšie.

Utorňajšie búrky máme takmer za sebou a už len odznievajú. Počas dnešného dňa priniesli na naše územie okolo 3200 bleskov. Postarali sa aj o výraznejšie zrážky, ktoré však boli veľmi lokálne. Najväčší úhrn bol zaznamenaný v Horných Lafentovciach a to až na úrovni 30 mm

Búrky na našom území očakávame aj počas stredy, no opäť budú početnejšie a najmä nebezpečnejšie.

Búrky by mali začať na našom území vznikať už zrejme predpoludním a to opäť v oblasti hôr, najmä na juhu krajiny. V priebehu dňa sa budú rozmáhať smerom k západu a popoludní sa početné búrky očakávajú aj na západnom Slovensku.

Búrková činnosť by mala byť výraznejšia ako dnes, respektíve môžeme povedať, že búrky prinesú viac nebezpečných sprievodných javov. Tým hlavným nebezpečným sprievodným javom bude ako dnes prívalový dážď.

Búrky sa totiž na našom území budú tvoriť v teplom a vlhkom vzduchu, čo môžete pociťovať na dusnom vzduchu. Očakáva sa vznik tzv. pulzovitých búrok, teda búrok, ktoré rýchlo vzniknú a pomerne rýchlo zaniknú. Sústredené budú najmä v rámci orografie, čiže hôr.

Menej stacionárne by mali byť popoludní, kedy by mohli postupovať Podunajskou nížinou smerom k západu až juhozápadu.

Ojedinele sa pri búrkach môže vyskytovať krupobitie. Neočakávajú sa však veľké krúpy, ale môže napadnúť vrstva menších krúp.

Búrky budú slabnúť s blížiacim sa západom Slnka. Keďže búrkam bude chýbať dynamika, tak neočakávajte silný vietor, krúpy, či nebezpečnejšie sprievodné javy. Nebezpečenstvo spočíva najmä v lokálnych a výdatných zrážkach.

Situácia sa zmení v druhej polovici týždňa, kde očakávame naďalej búrky, no ovplyvnia nás aj jednotlivé frontálne vlny, ktoré prinesú spomínanú dynamiku a tak búrky budú organizovanejšie a silnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd