Búrky udrú na Slovensko opäť večer. Kde budú najintenzívnejšie?

Peter Minárik

V priebehu dnešného večera a noci zasiahnu Slovensko ďalšie intenzívne búrky, ktoré môžu napáchať škody. V ohrození sú presne tie isté okresy ako počas uplynulej noci.

Počasie nad Európou ovplyvňuje vlniaci sa studený front, ktorý prináša do Európy opäť extrémne búrky. Tie počas uplynulej noci priniesli problémy na severozápad nášho územia a vyzerá to tak, že dnešný deň bude ako cez ,,kopirák,, toho včerajšieho.

Nad alpskou oblasťou sa začnú v podvečerných a večerných hodinách tvoriť ďalšie búrky, ktoré postupne dorazia nad naše územie a budú vystrájať po väčšinu nasledujúcich hodín.

Považie potrápili búrky

Uplynulú noc sa nad Alpami sformoval výrazný búrkový komplex, ktorý sa presunul nad naše územie a nad severozápadným Slovenskom sa prakticky zastavil a neustále tu dochádzalo k regenerácii búrkových buniek. To prinášalo výrazné zrážkové úhrny, ktoré vyvolali lokálne povodne.

V oblasti Trenčianskeho kraja spadlo za uplynulých 24 hodín enormné množstvo zrážok a to od 60 do 110 mm. Najviac napršalo v Zliechove a to až 112 mm. Valaská Belá eviduje 104 mm, no veľa zrážok spadlo aj v ďalších lokalitách. Napríklad v samotnom Trenčíne spadlo až 83 mm.

Takéto extrémne zrážky vyvolali lokálne povodne. Problémy sú hneď v niekoľkých obciach napríklad vo Valaskej Belej, či v Rajeckej doline, kde búrka poškodila cesty a zatopila niekoľko domov.

Búrky sa vrátia večer

Kriticky to vyzerá počas nadchádzajúcich hodín. Do našej oblasti mieri ďalšia vlna búrok, ktorá zasiahne prakticky totožné regióny Slovenska ako počas včerajšieho dňa.

Nad Rakúskom sa opäť sformuje búrkový komplex, ktorý bude v Rakúsku prinášať veľké krúpy a prívalové zrážky. V podvečerných hodinách okolo 17:00 sa tento búrkový komplex vydá smerom nad naše územie.

Doraziť by mal do oblasti Záhoria a krajného západu a postupne sa pozdĺž česko-slovenskej hranice bude rozširovať ďalej smerom k severovýchodu. Počas večera a noci by mali búrky prinášať opäť prívalové zrážky a spočiatku aj silnejší vietor.

Dnešné búrky zasiahnu prakticky totožné oblasti ako počas včerajšieho dňa, čo vzhľadom na nasýtenosť pôdy a povodí môže vyvolať ďalšie prívalové vlny. Kedy a či treba očakávať búrky aj vo vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd