Decembrové nebeské divadlo v ohrození. Uvidíme kométu Leonard voľným okom?

Dominik Cenkner

Ešte pred pár dňami sme vás informovali o tom, že v prvých decembrových dňoch zrejme voľným okom budeme môcť sledovať kométu Leonard. Ide o prvú objavenú kométu roku 2021. Lenže najnovšie poznatky až tak veselé nie sú.

Vyzerá to tak, že kométu Leonard asi nebude možné pozorovať voľným okom. Pre spravodajský web Českej televízie to povedal miestopredseda Českej astronomickej spoločnosti Pavel Suchan.

Prvotné správy pritom hovorili, že prvá tohto roku objavená kométa mala byť najjasnejšou kométou roka 2021. K Zemi sa najviac priblíži 12. decembra, pričom najideálnejšie podmienky na pozorovanie mali nastať medzi 3. až 10. decembrom.

Kométa nenaberá na jasnosti

Kométy by pri priblížení sa ku Slnku mali naberať na svojej jasnosti. Nie vždy sa tomu tak deje.

A to je aj prípad kométy Leonard, ktorú sme mali sledovať voľným okom. Pozorovania z posledných dní totiž ukazujú, že dochádza k pozvoľnému zastaveniu rastu jej jasnosti.

Problémom je aj to, že jasnosť kométy veľmi závisí na aktivite jej jadra, teda koľko, najmä, prachu sa z neho uvoľňuje. Táto skutočnosť môže znamenať napr. možný začiatok rozpadu kométy.

Nádej umiera posledná

To, či budeme môcť pozorovať kométu Leonard voľným okom sa však nateraz nedá potvrdiť, ani vyvrátiť. Stále je tu totiž možnosť, že to pôjde.

Podľa Pavla Suchana totiž dostupné dáta neukazujú na rozpad jadra kométy. Tá sa ani nevychýlila zo svojej dráhy. Či sa nám ukáže v plnej kráse je tak doslova vo hviezdach.

Na záver len dodáme, že kométu objavil Gregory Leonard 3. januára tohto roka v observatóriu Mount Lemmon v Arizone. Kométa C/2021 A1 je zaujímavá aj tým, že podľa astronómov už jeden oblet okolo Slnka v dávnej minulosti absolvovala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd