Dnes budú búrky aj intenzívne. Kde a kedy sa vyskytnú ?

Ľubomír Franko

Intenzívne búrky sa dnes očakávajú na mnohých miestach Slovenska. Priniesť môžu prívalové zrážky a krupobitie.

Vo veľmi vlhkom vzduchu sa dnes okolo poludnia začnú tvoriť početné búrky. Vznikať začnú spočiatku v hornatých oblastiach stredného Slovenska, kde im členitý reliéf poskytne vhodné podmienky pre inicáciu. Búrky budú rásť veľmi rýchlo a v priebehu niekoľkých minút po vzniku môžu priniesť prívalové zrážky a krupobitie.

Búrky sa z hornatých oblastí začnú neskôr presúvať aj do nížin na západe Slovenska. Vo večerných hodinách zároveň postúpi nad naše územie od západu brázda nízkeho tlaku vzduchu v stredných vrstvách troposféry, čo bude viesť k vzniku konvektívnych systémov.

Tie by sa mali vytvoriť v oblasti východného Česka a počas noci sa očakáva ich postup aj nad západnú polovicu nášho územia, v pondelkových skorých ranných hodinách aj na východ Slovenska.

Búrky by mali byť sprevádzané najmä prívalovými zrážkami, no pri silnejších bunkách nie je vylúčené ani výraznejšie krupobitie či silný nárazový vietor.

Kedy a kde sa búrky vyskytnú ?

Prvé búrky začnú vznikať na strednom Slovensku, v hornatých oblastiach už krátko predpoludním. Búrková činnosť vyvolá konvekciu aj v nížinách na západe Slovenska, kde sa očakávajú prvé búrky popoludní, cca od 14:00.

Ďalšia vlna búrok dorazí počas noci od západu. Tieto búrky postupne postúpia naprieč celým Slovenskom ďalej na východ. Postup búrok môžeme pozorovať aj na animácii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd