Dnes hrozí ďalšia vlna extrémne silných búrok. Búrky narobia škody predovšetkým v Česku

Peter Minárik

Situácia v našej oblasti sa príliš nemení. Počasie na našom území ovplyvňuje frontálne rozhranie na ktorom sa vytvárajú jednotlivé zrážkové vlny a súčasne počasie ovplyvňuje tlaková výš nad východnou Európou, ktorá prináša extrémne horúce počasie.

Zažívame najteplejšie obdobie v doterajšom priebehu roka, pričom jedna vec je istá. V nadchádzajúcich hodinách bude na našom území ešte o čosi teplejšie. Ortuť teplomera sa môže vyšplhať aj k hranici +40 °C. V ohrození sú tak absolútne teplotné rekordy.

Zatiaľ čo u nás zažívame rekordne vysoké teploty, tak u našich západných susedov vystrájajú veľmi silné búrky, pričom dnes sa očakáva ďalšia vlna búrok, ktorá môžu napáchať škody.

Prvá vlna búrok sa presúva už teraz

Počasie, západne od Slovenska ovplyvňuje frontálne rozhranie. To postupuje zo severného Talianska, cez Alpy, Rakúsko, Česko až smerom do Poľska a na tomto frontálnom rozhraní sa formujú jednotlivé búrkové vlny.

Prvá vlna búrok sa práve v týchto chvíľach presúva cez Rakúsko smerom do Česka, kde sa postará o veľmi búrlivé a upršané dopoludnie. Búrky hrozia predovšetkým prívalovými zrážkami, ktoré môžu nasýtiť povodia.

Táto prvá vlna búrok by však nemala napáchať významnejšie škody. Ako sme však spomínali nasýti povodia a druhá vlna, ktorá dorazí vo večerných hodinách už môže napáchať významnejšie škody.

Večerný búrkový systém prinesie lokálne povodne

Nad Alpami dnes bude dochádzať k výraznejšej konvekcii, ktorá vyprodukuje množstvo búrok. Tie sa v priebehu dnešného popoludnia na seba naviažu a vytvorí sa výraznejší celok búrok, ktorý potom bude postupovať smerom ďalej na sever.

Po 20:00 by sa výraznejšie búrky mali z centrálneho a východného Rakúska presúvať smerom nad centrálne Česko a nad západnú Moravu. Spočiatku hrozia dokonca supercelárne búrky, ktorý dokážu produkovať až 5 cm krúpy, no postupne hrozí najmä prívalový dážď.

Počas búrok by mohlo spadnúť aj 80 mm zrážok a hrozia tak povodne.

Búrky hrozia aj na Slovensku

Na našom území sa aj dnes vyskytnú búrky i keď v porovnaní s Rakúskom, či Českom budú oveľa slabšie. Prvé búrky sa začnú vytvárať v horských oblastiach už krátko po poludní.

Búrky sa budú vyskytovať najmä na severnom Slovensku. Búrkový systém, ktorý sa bude presúvať cez Rakúsko nad Česko by počasie u nás nemal ovplyvniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd