Extrémne sucho sužuje Slovensko. Počet požiarov stúpa

Veronika Sádovská

Za posledné dni nespadla ani kvapka. Je teplo a sucho. To môže komplikovať hasenie požiarov, ale aj spôsobiť ich vznik. Hasiči apelujú na nás všetkých.

Za posledné dni stúpol počet požiarov hlavne na miestach za obcami či v lesoch. Súvisieť to môže so zvýšeným pohybom ľudí na odľahlých miestach práve v dôsledku opatrení prijatých proti šíreniu koronavírusu.

Aj podľa SHMÚ sa v posledných dvoch týždňoch vplyvom teplého a bezzrážkového počasia sucho rozširuje na omnoho väčšie územie. Až na štvrtine územia je relatívne nasýtenie pôdy vlahou nižšie ako 50 %. 

Až dve tretiny nášho územia sú zasiahnuté suchom rôzneho stupňa. Zatiaľ najlepšie je na tom juh krajiny, kde sa v posledných týždňoch vyskytli aj búrky. Predpovedné modely nasýtenia pôdy do 18. apríla však hovoria o tom, že sa sucho rozšíri na celé naše územie.

Aj hasiči na svojej facebookovej stránke vyzývajú občanov, aby keď sa pohybujú v prírode, nezakladali ohne a boli veľmi opatrní. Pomáhajú pri odoberaní vzoriek kvôli testovaniu na koronavírus a veľakrát zasahujú kvôli zbytočným požiarom, ktorým sa dalo predísť.

Sucho trápi nielen nás, ale aj okolité štáty. V najbližších dňoch však čakáme na našom území prehánky či búrky. Sucho síce úplne nezastavia, pretože na to je potrebný vytrvalý dážď, môžu však jeho dopad zmierniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd