FOTO: Blesk na Liptove udrel do rozostaveného dreveného rodinného domu. Rodina prišla o všetko

Dominik Cenkner

Liptov v uplynulých dňoch sužovali veľmi silné búrky. Svoje by o tom vedela hovoriť aj rodina zo Závažnej Poruby z okresu Liptovský Mikuláš. Po zásahu bleskom zhorel ich rozostavaný drevený rodinný dom takmer do tla.

K nešťastiu došlo ešte v pondelok, 22. augusta, večer. Krátko pred 20:30 h sa nad obcou strhla silná búrka.

Tá bola doprevádzaná početnými bleskami. Jeden z nich udrel priamo do rodinného domu.

Aj keď v priebehu pár minút boli na mieste obecní dobrovoľní hasiči a rovnako tak aj profesionálni hasiči z Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku, stavbu sa už zachrániť nepodarilo.

Oheň zachvátil celý objekt. Uhasiť sa ho podarilo krátko pred 23:00 h. Dobrovoľní hasiči požiarovisko strážili až do ranných hodín.

Rodina prišla o všetko

Rodina si na stavbu domu vzala hypotéku. Aby ju zvládali splácať, matka odišla pracovať do Anglicka.

Dom ešte nebol dostavaný, majitelia ho preto nestihli poistiť. Škoda na majetku by sa mohla vyšplhať až cez 180 000 €. Všetko bude závisieť od posudku statika.

Blesk, ktorý udrel do domu, ho takmer úplne celý zničil, zdroj: liptov112.sk
Blesk, ktorý udrel do domu, ho takmer úplne celý zničil, zdroj: liptov112.sk

Obec zriadila transparentný účet

Na oficiálnej stránke obce sa nachádzajú k informácie k transparentnému účtu, kam môžu ľudia posielať svoje príspevky na pomoc rodine, ktorá pri požiari prišla o strechu nad hlavou. Prinášame vám ich v plnom znení.

Obec Závažná Poruba zverejňuje transparentný účet na pomoc rodine Kováčovej, ktorú postihla tragédia v podobe požiaru, ktorý vznikol príčinou zásahu blesku do rozostavaného rodinného domu a takmer ho celý zničil.

Prosíme všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí chcú prispieť, aby zaslali akúkoľvek finančnú čiastku tejto rodine na transparentný účet, ktorý bol zriadený v Slovenskej sporiteľni len na túto nezištnú udalosť: SK53 0900 0000 0051 9414 1663. Ďakujeme všetkým, ktorí ste ochotní pomôcť.

Vyčíňanie počasia na Orave

Práve nedeľa a pondelok priniesli na severozápad územia nepriaznivé počasie. Oravu zasiahli intenzívnejšie búrky, ale aj výdatné zrážky.

Tie sa podpísali pod bleskové povodne napr. v meste Trstená, či v osade Oravice. Sumár z diania na prelome týždňov nájdete v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd