FOTO: Sneženie dorazilo do Álp. Sneží od 1500 metrov

Peter Minárik
Ochladenie, ktoré prináša studený front sa postaralo o návrat zimy do oblasti Álp.

Keď v Alpách sneží v júni, tak to je pomerne bežné, keď však sneží v júli, tak je to už nezvyčajné a púta to veľkú pozornosť. Studený front, ktorý ovplyvňoval počasie aj na našom území počas uplynulých troch dní a priniesol búrky a výdatné zrážky začína prinášať druhý jeho efekt a to ochladenie.

Medzi tlakovou výšou so stredom západne od Francúzska a tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím začal do našej oblasti od severozápadu prúdiť chladný vzduch.

Tento vzduch k nám prichádza až z oblasti Grónska a prináša veľmi nízke teploty. Keď sa pozrieme na analýzu dnešných teplôt zo 14:00, tak teploty sa v Alpách pohybovali až o viac ako 15°C nižšie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Výrazné ochladenie cítime už aj na našom území, ale oveľa výraznejšie ho možno pozorovať v Alpách, kde začalo od výšky 2000 metrov snežiť. Hranica sneženia v severnej časti Álp poklesla prechodne až na 1500 metrov, pričom snehová pokrývka sa vytvára od 1800 metrov.

So snehovými zrážkami počítajú v Alpách aj v nasledujúcich hodinách a pripadnúť môže do 30 cm nového snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd