Francúzsko znečisťuje ovzdušie. Krajina dostala „mastnú“ pokutu

Veronika Salayová

Francúzsko dostalo pre znečistenie ovzdušia v mnohých mestách pokutu vo výške niekoľko miliónov eur. Povolené limity znečistenia sa však aj napriek tomu stále prekračujú.

Francúzsko dostalo pre znečistenie ovzdušia v mnohých mestách pokutu vo výške desiatich miliónov eur. Tú uložila v stredu Štátna rada, teda najvyšší správny súd vo Francúzsku, informuje TASR.

Štátna rada uviedla, že francúzska vláda bola už pred rokom vyzvaná, aby zlepšila kvalitu ovzdušia v piatich metropolitných oblastiach. Podľa slovenskej agentúry sa povolené limity znečistenia aj napriek tomu stále prekračujú v Paríži a Lyone.

K stanovenými limitom sa približujú aj úrovne znečistenia v mestách Marseille, Toulouse a Grenoble a ich okolí.

Dôvody vysokej pokuty

Štátna rada, ktorá môže štátu udeľovať aj pokuty, odôvodnila vysokú pokutu skutočnosťou, že hraničné limity pre pevné častice v ovzduší sú stanovené už od roku 2005 a pre oxid dusičitý od roku 2010.

Tento orgán zároveň francúzsku vládu vyzval na prijatie ďalších krokov zameraných na zlepšenie čistoty ovzdušia, ktoré siahajú ďalej než zamýšľaný prechod na ekologickejšie autá a postupný zákaz používania fosílnych palív na vykurovanie, informuje ďalej TASR. 

Rada tiež avizovala, že situáciu a prijaté opatrenia prehodnotí začiatkom roka 2022 a rozhodne o prípadnej ďalšej pokute pre štát.

Pokutu môže Francúzsko dostať aj opakovane

Podľa TASR sa aktuálna pokuta týka len prvej polovice roka 2021, pričom obdobná pokuta by mohla byť štátu uložená aj za druhú polovicu roka.

Pokuta bude po zaplatení štátom poukázaná environmentálnym združeniam inštitúciám vrátane Priateľov Zeme, ktoré sa na Štátnu radu v tejto súvislosti obrátili.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd