Horúčavy zasiahli aj Alpské ľadovce. Hrozí rekordne rýchle topenie ľadu

Veronika Sádovská

Vlny horúčav v máji a júni masívne zasiahli švajčiarske ľadovce. Začiatkom kalendárneho leta sú už vrchy bez ľadu až do nadmorskej výšky okolo 3000 metrov.

Takmer úplne holé svahy Alpských štítov je zvykom vidieť až na konci augusta. Teraz ešte len na začiatku leta je situácia veľmi vážna. Ľad je už len nad hranicou 3 000 m n. m.

Tento rok zasiahla Alpy v máji intenzívna vlna horúčav. Výsledkom bolo masívne topenie snehu a ľadovcov, ktoré pokračovalo aj v júni. Dočasný vrchol v poslednej vlny horúčav nastal minulý víkend.

Keďže ľadovce sú až do nadmorskej výšky okolo 3000 metrov holé, v posledných dňoch sa roztopilo veľa ľadu. Len v najvyšších polohách je na ľade ešte ochranná vrstva snehu, no pretrvávajúce letné horúčavy tento sneh rýchlo ohlodávajú. Denný odtok roztopenej vody je obrovský.

Na začiatku týždňa bol na ľadovci Aletsch odtok vody 82 000 litrov za sekundu. Denný priemer bol 66 000 litrov za sekundu. Tomu zodpovedá odtok 5,7 miliardy litrov vody denne.

Pre každého obyvateľa Nemecka by to znamenalo objem vody nad 60 litrov, pre každého obyvateľa sveta fľašu s vodou s obsahom 0,7 litra za deň.

Na druhej strane nedostatok roztopenej vody v údoliach v dôsledku rekordného nedostatku snehu v zime, vedie k suchu a nízkej hladine vody v riekach. Ako sa ľadové prúdy zmenšujú, alpský chladiaci systém tiež stráca silu. Všetky tieto faktory vedú k poklesu biodiverzity a v konečnom dôsledku k veľkým zmenám vo vysokohorskej krajine.

V nadchádzajúcom týždni dokonca pribúdajú predpovede, že Alpy zasiahne ďalší nápor horúceho stredomorského vzduchu. S týmito vyhliadkami topenie ľadovca bude pokračovať v rovnakej miere.

Dlhodobé predpovede dokonca naznačujú aj veľmi teplé a suché babie leto. Pri takomto počasí môžu dosiahnuť ľadovce hodnoty z roku 2003, kedy sa stratili až 4 % z celkového objemu Alpských ľadovcov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd