Hurikán priniesol do Grónska výdatné sneženie. Napadli až 2 metre snehu

Peter Minárik

Grónsko zasiahlo nezvyčajné sneženie, ktoré tu prinieslo v skutku významnú snehovú nádielku. Tá naviac prichádza po extrémnom lete, ktoré priniesli vysoké teploty v dôsledku ktorých sa ešte viac zrýchlilo topenie ľadovcov.

Hurikány sú obvykle známe tým, že prinášajú veľa dažďa, búrok a predovšetkým silný vietor. Hurikán Larry však toho dokázal ešte oveľa viac.

Zvyšky hurikánu dorazili až do Grónska, kde sa postarali o mimoriadne výdatné snehové zrážky, ktoré priniesli až 2 metre nového snehu a to v období letného topenia ľadovcov.

Množstvo snehu prekonalo všetky očakávania. Ako vidieť aj na dátach z modelu, tak na juhovýchode spadlo až 50 mm, čo je po prepočte hustoty snehu v tejto oblasti až 200 cm snehu.

zaznamenané úhrny, zdroj: NASA
zaznamenané úhrny, zdroj: NASA

Hurikán sa dostal až ku Grónsku

Hurikán vznikol nad Atlantickým oceánom a zamieril si to cez Atlantik k pobrežiu USA. Na Saffir-Simpsonovej stupnici dosiahol až silu hurikánu 3. kategórie. Začal sa však nad Atlantikom oslabovať po tom, ako si to zamieril pozdĺž východného pobrežia USA smerom na sever.

Hurikán zasiahol predovšetkým východ Kanady, kde však dorazil už len ako tropická búrka. Ďalej Larry putoval ako post-tropická búrka a 12. septembra sa dostal na pobrežie Grónska.

Maximálne nárazy vetra boli zaznamenané na staniciach Kulusuk a Tasiilaq, kde poryvy vetra dosiahli rýchlosť 145 km/h. Pri silnom vetre sa aj výdatne rozsnežilo a vznikla tak výrazná snehová búrka.

Nezvyčajné sneženie v Grónsku

Takéto búrky sú v oblasti Grónska dosť nezvyčajné, no predsalen sa vyskytujú. K podobným udalostiam došlo v roku 2007 a v roku 2010.

Taktiež je nezvyčajná výška snehu, ktorá v oblasti spadla tesne po skončení letnej sezóny topenia ľadovcov, ktorá začína v máji a končí na začiatku septembra.

Tohtoročné topenie ľadovcov bolo mimoriadne výrazné, no vďaka tomuto sneženiu by sa mali dohnať straty z topenia a dokonca sa dostať do prebytku. Takéto extrémne sneženie tak do oblasti zavítalo po extrémnom topení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd