Jadro Zeme chladne rýchlejšie, ako sa očakávalo. Toto môže spôsobiť katastrofu

Veronika Salayová

Zemské jadro sa ochladzuje rýchlejšie, než sa očakávalo. Ak by jadro vychladlo úplne, život na Zemi by prestal existovať. Zatiaľ sa však tohto scenára báť nemusíme, ale vedci varujú, že dôjde k tomu skôr, než si vedci pôvodne mysleli. 

 

Zem vznikla pred 4,5 miliardami rokov a odvtedy sa zvnútra pomaly ochladzuje. Zatiaľ čo teploty na povrchu Zeme kolíšu v priebehu vekov, roztavené vnútro sa celý čas ochladzuje.

V ochladzovaní bude jadro Zeme pokračovať aj naďalej, čo znamená, že nakoniec vnútro stuhne a geologická aktivita ustane, čo môže zo Zeme urobiť pustú skalu, podobnú Marsu alebo Merkúru. Nový výskum ukázal, že sa to môže stať skôr, ako sa doteraz predpokladalo.

Vyššia tepelná vodivosť minerálu

Na tento výskum bol použitý minerál bridgmanit, ktorý sa nachádza na hranici medzi spodným plášťom a vonkajším jadrom Zeme. Tím vedcov pod vedením planetárneho vedca Motohika Murakamiho z ETH v Zürichu vo Švajčiarsku ožiaril pulznými lasermi kryštál bridgmanitu, u ktorého sa následným skúmaním zistilo, že jeho tepelná vodivosť je asi 1,5-krát vyššia, ako sa predpokladalo. 

V konečnom dôsledku to znamená, že tepelný tok z jadra do plášťa je vyšší – a teda aj proces ochladzovania jadra Zeme je rýchlejší, než si vedci doteraz mysleli.

To, ako rýchlo sa jadro ochladzuje, vedci ešte nevedia s určitosťou odhadnúť, a taktiež nevedia povedať, pri akom ochladení by už začalo dochádzať k zmenám na povrchu Zeme, ktoré by mohli viesť k zániku našej existencie. Na zodpovedanie týchto otázok budú potrebné ďalšie výskumy. 

V každom prípade ide o proces pomalý. Ani my, ani generácie po nás sa vyhasnutia života na Zemi obávať nemusia, ale už teraz je isté, že raz k tomuto scenáru určite dôjde. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd