Mimoriadne silné búrky sa už formujú. Dorazia aj ku nám

Bratislava Ľubomír Franko

Počas dnešného dňa sa v oblasti od Jadranu až po naše územie očakávajú extrémne búrky, ktoré môžu priniesť silný nárazový vietor a mohutné krúpy, s priemerom až 5 cm. Vo večerných hodinách môžu zasiahnuť aj naše územie. 

V oblasti Chorvátska a Slovinska dnes bude rušno. Už v týchto chvíľach sa tu tvoria početné búrky, ktoré sa v priebehu niekoľkých minút stávajú aj intenzívne. 

Krátko po 15-tej hodine už máme k dispozícii merania s popoludňajšej aerologickej sondáže. Sondáž z Viedne poukazuje na mimoriadne nestabilný vzduch. Hodnoty CAPE, ktoré udávajú množstvo energie pre búrky, dosahujú úroveň až viac ako 3000 J/kg, vo Viedni konkrétne MUCAPE = 3243 J/kg. Táto hodnota je pre naše územie mimoriadne vysoká a nezvyčajná. Búrky sa totiž tvoria už aj od trojciferných hodnôt.

Vysoké hodnoty CAPE však ešte neznamenajú, že búrky vzniknú. Na to je potrebná dynamika prostredia a iniciácia. Práve búrky, ktoré sa už teraz vyskytujú v oblasti Slovinska a Chorvátska, by mali vytvoriť výtok studeného vzduchu (nazývaný aj gust front), ktorý vo večerných hodinách podmieni vznik nových búrok v oblasti západného Maďarska a východného Rakúska.

Búrky sa v takto nestabilnom vzduchu budú ihneď formovať do konvektívnych systémov a supercelárnych štruktúr. Pri supercelách, ktoré sa očakávajú najmä v Slovinsku a v Chorvátsku môžu padať krúpy o veľkosti aj viac ako 5 cm. 

Zo sondáže môžeme okrem výraznej instability pozorovať aj vysoké hodnoty parametru delta theta-e (rozdiel potenciálnej ekvivalentnej teploty), čo naznačuje vznik silného nárazového vetra - downburstu. Ten vzniká priemerne už od hodnoty okolo 18 K, vo Viedni dnes popoludní dosahoval parameter hodnotu až 23,5 K. 

Prípadné konvektívne búrkové systémy môžu doraziť s vysokou pravdepodobnosťou aj na západ nášho územia. Ich príchod očakávame na juhozápade Slovenska od 20:00 do polnoci a priniesť môžu najmä silný nárazový vietor, ktorý môže dosahovať aj viac ako 25 m/s. Takto silný vietor by prípadne spôsobil veľké škody.

S vysokými nárazmi vetra ráta aj model ALADIN, ktorý pre Bratislavu udáva pre 22:00 (čas v grafe je UTC, treba pripočítať 2 hodiny) hodnoty od 25 do 32 m/s. To je ale len jeden beh modelu, ktorý nemusí znamenať, že búrka sa priamo v Bratislave vyskytne. Skôr poukazuje na stav atmosféry, ktorý nám hovorí že KEĎ sa búrka vyskytne TAK môže byť mimoriadne silná. (obrázok: SHMÚ)

O situácii budeme priebežne informovať. Sledujte náš feed tu:

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd