Na juhovýchode Európy napadne hnedý sneh

Ľubomír Franko

V oblasti Stredozemného mora zúri hlboká tlaková níž. Tá prináša na viaceré miesta početné zrážky a v nasledujúcich dňoch prinesie nepriaznivé počasie na juh Balkánskeho polostrovu, do Grécka a na západ Turecka. Napadne tu aj sneh, ktorý bude zafarbený do hneda. 

Hlboká tlaková níž bude počas noci na zajtra a počas zajtrajšieho dňa postupovať z centrálneho Stredozemného mora ďalej nad Grécko. Po jej prednej strane sa začne do oblasti juhovýchodnej Európy dostávať aj prach zo Sahary.

Na viacerých miestach očakávajú intenzívne zrážky, pričom snežiť nebude len v nízkych polohách. Najvyššie koncentrácie prachu sa očakávajú v nedeľu v Grécku a v oblasti západného Turecka.

Prach, ktorý sa dostal do ovzdušia vplyvom silných vzostupných prúdov v prítomnosti tlakovej níže, sa spolu so zrážkami začne dostávať k zemskému povrchu. Dažďové zrážky prinesú veľké množstvo prachu, ktorý bude pozorovateľný na autách a na vegetácii. 

Prach, ktorý sa dostal do atmosféry môžeme pozorovať aj na satelitných snímkach z družice Sentinel-3B. Na snímke v pravých farbách ho môžeme pozorovať nad morom, severne od pobrežia v Líbye. 

Zaujímavosťou sú však snehové zrážky. Prach, ktorý sa naviaže na snehové vločky spôsobí, že napadnutý sneh bude zafarbený do hneda. Takýto jav síce nie je bežný, no už aj v minulosti sme ho pozorovali. Počas minuloročnej zimy napadol hnedý sneh napríklad v Pyrenejách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd