Nebezpečný medikán udrel na Grécko. Hlásia škody aj výpadky prúdu

Veronika Salayová

Grécke ostrovy a časti západného Grécka zasiahla v noci a dnes ráno silná búrka podobná hurikánu, tzv. medikán, ktorý sa vytvoril v Stredozemnom mori. 

Medikán (pojem vytvorený zo slov mediteránny a hurikán) je hlboká stredomorská tlaková níž pripomínajúca hurikán. Medikán do oblasti Stredomoria prináša silné búrky a mimoriadne silné nárazy vetra.

Medikán s názvom Cassilda sa vytvoril pred dvomi dňami v Stredozemnom mori a postupne nabral na intenzite. Počas noci udrel na grécke ostrovy Zakyntosh a Kefalonia v Iónskom mori a v skorých ranných hodinách dosiahol aj pevninu v západnom Grécku. Vietor sprevádzaný medikánom dosiahol rýchlosť 100 až 120 km/h.

Z oblasti, kde vyčíňal medikán, hlásili poškodené domy a budovy, rozsiahle výpadky prúdu i problémy v leteckej doprave. Obyvatelia hlásili aj spadnuté stromy, zablokované cesty a poškodené strechy či celé domy. Na ostrove Kefalonia prívalové dažde spôsobili aj lokálne povodne.

Grécki meteorológovia vydali najvyššiu výstrahu 3. stupňa, ktorá stále ostáva v platnosti. Okrem silného vetra hrozia aj silné búrky sprevádzané extrémnym množstvom zrážok, ktoré v krátkom čase môžu spôsobiť rozsiahle povodne. Na niektorých miestach môže spadnúť v priebehu dňa až 400 mm zrážok

Medikán s pustošením ešte v Grécku neskončil. V priebehu dňa sa presunie nad juhogrécky polostrov Peloponéz, kde sa taktiež očakávajú rozsiahle materiálne škody. 

Nad Stredozemným morom sa ročne sformuje jeden až dva medikány, no tento rok je teplota Stredozemného mora vysoká, čo výrazne napomáha vzniku takto silného medikánu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd