Oblasti východnej Austrálie zasiahli vzácne snehové zrážky

Oblasti východnej Austrálie zasiahli vzácne snehové zrážky
Peter Minárik

Východnú časť Austrálie zasiahli nezvyčajné chladné poveternostné podmienky, ktoré priniesli sneh do takých oblastí, ako je subtropický Queensland. Informovala o tom v utorok stanica BBC.

 Meteorologický úrad (BOM) to označil za "vzácny" úkaz s tým, že zmienený štát nezaznamenal výraznejšie snehové zrážky od roku 2015.

 Varovania pred nepriaznivým počasím boli vydané aj pre 1000 kilometrov dlhý pás pobrežia, ktorý zahŕňa i mesto Sydney. Ľudia sa majú zdržiavať vo vnútri, keďže danú oblasť bičuje hustý dážď a veľmi silný vietor.

Úrady uviedli, že sneh napadal neďaleko mesta Stanthorpe, ktoré leží 220 kilometrov juhozápadne od Brisbane. V danom meste v utorok zaznamenali teploty takmer na úrovni mrazu. Približne päťcentimetrová vrstva snehu pokryla tiež oblasť Modrých vrchov, západne od Sydney, čo si vyžiadalo dopravné obmedzenia.

 Rýchlosť vetra v Novom Južnom Walese dosahovala 90 kilometrov za hodinu, oznámil BOM.

 Jún je mesiacom, keď sa v Austrálii začína zimné obdobie, pripomína BBC. Krajina pritom iba nedávno zažila rekordne horúce leto a dôsledky extrémneho počasia vrátane sucha, záplav a lesných požiarov.

Austrálčanov znepokojujú klimatické zmeny viac než inokedy za uplynulé desaťročie, vyplýva z najnovšieho prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Lowy Institute.

(zdroj: TASR)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd