Obrovské odchýlky od normy. V Rusku sa otepľuje, ekosystémy trpia

Rusko Veronika Salayová

Rusko a najmä sibírska časť sa od januára vymyká priemeru. Teplotné anomálie v Rusku sú výrazné a toto otepľovanie sa už podpísalo pod ekosystémy v krajine. 

V Rusku v posledných mesiacoch panujú oveľa vyššie teploty ako je priemer. Tieto dlhodobé teplotné anomálie nezostali bez následkov. Anomálie trvajú už od januára a teploty výrazne stúpajú aj v máji.

Napríklad v piatok 22. mája bola v sibírskej dedine Chatanga na Tajmyrskom polostrove severne od polárneho kruhu zaznamenaná teplota +25 °C. Maximálna teplota v tento deň je zvyčajne 0 stupňov. A pre porovnanie, najvyššia teplota zaznamenaná 22. mája bola +12 °C. 

Rekordné teplo bolo zaznamenané aj v polovici mája v meste Surgut. Teplomery tam ukazovali +28 °C, čo je o 10 °C viac ako norma. 

V Jakutsku napríklad ukazovali teplomery v stredu +27 °C, pričom rekordná najvyššia hodnota pre Jakutsko je +31 °C. Májové priemerné teploty pre túto oblasť sú okolo +13 °C, čo je rozdiel 14 °C. 

Podľa Roberta Rohdeho, člena mimovládnej organizácie Berkeley Earth, ktorý sa zaoberá analýzou zmeny klímy, priemerná anomália teplôt od dlhodobého priemeru v Rusku od januára do apríla 2020 dosiahla takmer 6 °C.

„Nejde iba o novú rekordnú anomáliu pre Rusko, ale o najväčšiu anomáliu od januára do apríla, ktorá sa kedy zaznamenala v priemere krajiny,“ uviedol Rohde.

Teplo v tomto regióne už má svoje negatívne dôsledky pre arktický ekosystém, ako napríklad veľký počet požiarov a extrémne rýchlo klesajúci sneh a ľadová pokrývka v oblasti Karského mora.

Ruskí predstavitelia očakávajú, že toto leto môže byť najhorúcejšie v histórii a požiare môžu byť veľmi zničujúce. V minulom roku vyhorelo vyše 2,8 milióna hektárov pôdy a tento rok už vyše 607-tisíc hektárov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd