Opäť sa pripravte na saharský prach. Padať bude spolu so zrážkami

Veronika Salayová

Nad naše územie sa blíži ďalšia várka prachu pôvodom zo Sahary. Na Slovensku bude padať spolu so zrážkami viacero dní po sebe. Kedy presne treba s ním počítať?

Saharský prach sa po minulom týždni opäť dostáva do Európy, pričom ani tentoraz neobíde územie Slovenska. Na našom území budeme môcť pozorovať čiastočky saharského prachu najmä počas prehánok, prípadne búrok, kedy saharský prach bude padať spolu so zrážkami.

Juhozápadné vetry v uplynulých dňoch preniesli veľké množstvo prachu zo severnej Afriky až do západnej Európy. V pondelok saharský prach dorazil aj do častí Nemecka, kde padal so zrážkami. Odtiaľ zamieri viac na východ do Čiech a následne príde aj na Slovensko.

Kedy príde a do kedy zotrvá?

Saharský prach nad naše územie dorazí v priebehu dnešných skorých ranných hodín, kedy už bude padať spolu zo zrážkami, a to predovšetkým na západe Slovenska. Počas dňa bude takisto padať spolu s prehánkami, avšak v menšej koncentrácii.

Najviac saharského prachu spadne na Slovenku počas noci z utorka na stredu, kedy môže v priebehu 6 hodín spadnúť 407 miligramu na meter štvorcový. 

Počas stredy treba takisto počítať so saharským prachom, ktorý sa opäť bude objavovať spolu s prehánkami, prípadne s búrkami, ktoré sa môžu v stredu objaviť. Práve s stredu bude koncentrácia saharského prachu v atmosfére najvyššia v rámci Slovenska. 

Vo štvrtok v ranných hodinách bude saharský prach opúšťať územie Slovenska a bude postupovať viac na východ smerom do Rumunska.

Špinavé autá či okná

Príchod saharského prachu nie je dobrá správa najmä pre vodičov či gazdinky, ktorí majú o starosť navyše. Prachové častice sa viditeľne usadzujú na predmetoch a znečisťujú autá, okná, parapety a pod.

Navyše v týchto dňoch sa nachádza v ovzduší obrovské množstvo peľu, takže je možné, že saharský prach si mnohí pri týchto peľových koncentráciách ani nevšimnú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd