Peklo na Zemi: Stovky požiarov sa vymkli spod kontroly

Peklo na Zemi: Stovky požiarov sa vymkli spod kontroly
Austrália Veronika Salayová

Austrália sa v týchto dňoch nachádza uprostred „pekelného“ vyčíňania stoviek lesných požiarov na celom kontinente. Situácia je taká vážna, že boli vydané najvyššie výstrahy, ktoré môžu ohroziť životy obyvateľov.

Austrálski hasiči nedokážu regulovať šírenie požiarov. Teploty v krajine dosahujú teploty až +45 °C a silné vetry  s rýchlosťou miestami až 90 km/h takisto výrazne dopomáhajú k šíreniu lesných požiarov.

V troch štátoch boli vydané najvyššie výstrahy s priamym ohrozením na živote obyvateľov. Ľudí z rizikových oblastí museli evakuovať, informuje Alertageo.

V stredu energetické spoločnosti prerušili dodávku elektrickej energie viac ako 10-tisícom ľudí, pretože plamene sa blížili k prenosovým vedeniam.  Vyše 100 škôl ostali pre požiare zatvorené.

Pri teplotách v južnej Austrálii okolo +45 °C sa neočakáva, že sa situácia v krátkej dobe zlepší.

Mapa ukazuje aktívne požiare za posledných 72 hodín. Foto: Alertageo
Mapa ukazuje aktívne požiare za posledných 72 hodín. Foto: Alertageo

Sydney bolo v utorok zahalené obrovskými mrakmi čierneho dymu z neďalekých lesných požiarov.

Od minulého mesiaca pri masívnych lesných požiaroch zahynulo 6 ľudí. Požiare zničili zhruba 500 domov a zdevastovali asi milión hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Podľa odborníkov a vedcov za tým stojí zmena klímy, ktorá spôsobila nárast tepelných javov a zvýšila výskyt prírodných katastrof, napríklad aj sucha.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd