Počas horúčav sa v Kanade prakticky „uvarila“ vyše miliarda morských živočíchov

Veronika Sádovská

Počas horúčav vystúpila teplota vzduchu na rekordné hodnoty, ale rovnako aj teplota vody. Tisícky živočíchov sa v tejto vode "uvarilo".

Morský biológ Christopher Harley vysvetľuje, "Keď sa prechádzate okolo (západokanadského) pobrežia, tak nie je normálne, aby vám pod nohami praskali mušle. Ale teraz ich bolo všade toľko, že ste sa nemohli vyhnúť šliapnutiu na mŕtve živočíchy."

Podľa jeho výpočtov sa doslova uvarila viac než miliarda mušieľ, ulitníkov, hviezdoviek a iných živočíchov. Na pláži bolo cítiť aj silný zápach hniloby.

Počas vlny horúčav vystúpila teplota vzduchu na +38 °C. Biológ so svojimi študentmi však pomocou infračervených kamier meral teplotu na kamenistej pláži. Tam vystúpila na neuveriteľných +50 °C. Tieto živočíchy na takéto extrémne teploty vôbec nie sú zvyknuté.

Takýto hromadný úhyn hlavne mäkkýšov negatívne ovplyvní čistotu vody, ale aj chod celého ekosystému. Mäkkýše sú akoby takou čističkou vody, vďaka čomu je voda priezračná a slnečné svetlo dosiahne až na dno. Tam sú ďalšie rastliny, ktoré toto svetlo spotrebúvajú a vytvárajú ekosystém pre ďalšie živočíchy.

Výpočet uhynutých zvierat robil na populácii slávok jedlých. Tie sa na ploche o veľkosti sporáka môžu vyskytovať až tisíce kusov. Pohostinné sú pre nich práve kamenisté pláže. A to hovoríme len o mušliach.

Počet slávok sa môže obnoviť do dvoch rokov. Horšie je to so živočíchmi ako hviezdovky alebo morské mušle, ktoré žijú aj desiatky rokov a preto sa rozmnožujú pomalšie.

Harleyho kolegovia však hovoria aj o uhynutých sasankách či rybách počas tejto silnej vlny horúčav. Keďže sa takéto vlny budú objavovať častejšie, je možné, že sa populácia živočíchov už neobnoví.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd