Požiar v Českom Švajčiarsku uhasili. Hasiči sa vracajú späť domov

Veronika Sádovská

Po troch týždňoch sa podarilo úplne uhasiť požiar v českom národnom parku České Švajčiarsko. Hasiči odovzdali správe parku posledné územie.

Hasiči po troch týždňoch definitívne uhasili rozsiahly požiar v Českom Švajčiarsku. Najrozsiahlejší požiar v histórii Českej republiky vznikol 24. júla a úplne ho uhasili včera. O 15. hodine odovzdali správe parku posledné územie.

Podľa hasičov už nikde viditeľne nehorí. Skryté ohniská sa ešte môžu objaviť, tie stále monitorujú dobrovoľní hasiči.

„Nasleduje fáza takzvanej technologickej pomoci, ktorú koordinuje štáb hasičského záchranného zboru Ústeckého kraja. Prehliadky vykonáva 72 dobrovoľných hasičov s 35 kusmi techniky, celkom 22 dobrovoľných jednotiek,“ povedal hovorca hasičov.

V Mezní Louce zostane zatiaľ zriadená hasičská stanica, kde bude stále prítomných 40 profesionálnych hasičov. Zostanú tam asi do konca mesiaca.

Podľa skúseností, ktoré pri tomto požiari hasiči majú, sa stále môžu objaviť skryté ohniská. Preto budú hliadky dobrovoľných hasičov stále monitorovať národný park.

Vrtuľníky už včera a dnes z miesta odletia. V prípade nového požiaru však vedia zasiahnuť do 30 minút. Práve preto je monitorovanie tak dôležité.

Slovenskí hasiči, ktorí pomáhali s hasením požiaru pomocou modulov hasenia požiarov a vrtuľníka celkovo osemnásť dní sa dnes vrátia na Slovensko. Svojou pomocou tak reagovali na požiadavku českých kolegov prostredníctvom mechanizmu Európskej únie pre civilnú ochranu.

Počas zásahu sa vystriedalo 6 000 hasičov s približne 400 kusmi hasičskej techniky. Okrem Slovákov pomáhali aj Poliaci či Taliani a Švajčiari.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd