Prečo zažívame v poslednej dobe toľko silných búrok?

Veronika Salayová

Sabina, Viktória či Júlia potrápili obyvateľov západnej a strednej Európy a ovplyvnili počasie aj na Slovensku. Český meteorológ vysvetľuje možné príčiny vzniku silných búrok.

Na otázku, prečo v poslednej dobe zažívame toľko silných búrok, odpovedá český meteorológ Michal Žák, informuje ČT 24.

Podľa meteorológa Žáka je isté, že to súvisí v dianím v Arktíde, kde túto zimu pretrváva neobvykle stabilný a symetrický polárny vír vyplnený studeným vzduchom.

Kvôli veľkému teplotnému rozdielu medzi Arktídou a subtrópmi môžu vznikať hlboké níže nad Atlantikom. A práve tento teplotný kontrast je „palivom“ pre vývoj týchto níží.

Na druhej strane nie je jednoduché povedať a s určitosťou objasniť, ako veľmi súvisia zmeny prúdenia v atmosfére so zmenou klímy, ktorá je vyvolaná ľudskou činnosťou.

Táto neistota a nejednoznačnosť rozdelila vedeckú komunitu na akési pomyselné dva tábory.

Modely totiž počítajú s ďalším nárastom zonality, teda častejším výskytom západovýchodného prúdenia v miernych zemepisných šírkach.

Jeden z predpokladov vedcov teda je, nás budú čakať častejšie výskyty rozsiahlych a hlbokých tlakových níži, viac búrok so silným vetrom a menej snehu v nížinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd