Predpoveď na zimu: Bude zvyšok zimy teplý alebo studený? Pozrite si, čo nás čaká a neminie

Peter Minárik

Prvý zimný mesiac máme takmer za sebou, pričom môžeme povedať, že zimné počasie je v decembri už za nami. Posledné dni sa totiž nič podstatné neudeje a zažijeme naopak skôr jarné počasie. Čo nás však čaká počas zvyšných zimných mesiacov? Kedy sa črtá ochladenie a s akými teplotami dopadne tohtoročná zima?

Ešte na jeseň začali vychádzať dlhodobé klimatologické predpovede, ktoré naznačovali, aké počasie nás čaká počas tohtoročnej zimy. Mnohí z vás čítali ,,zaručené,, informácie o 100-ročnej zime, no v skutočnosti, žiadne seriózne weby ani numerické výstupy nič také nepredpovedali.

Žiadna 100-ročná zima sa nekoná

Ako sme informovali v tomto článku v októbri, tak tohtoročná zima mala byť podľa predpovedí teplotne priemerná až nadpriemerne teplá a zároveň bohatšia na snehové zrážky. O žiadnej 100-ročnej zime tak nebola reč a ani žiadna taká zima nebola. Takúto zimu možno spomínali americkí prognostici, ktorých niektoré slovenské weby citovali, no išlo akurát tak o predpoveď pre Ameriku a nie Európu, čo dokazuje aktuálna snehová fujavica v USA, ktorá si vyžiadala už viac ako 60 obetí.

V Európe sa žiadna tuhá zima neočakávala a skôr sa počítalo s teplejším počasím, bohatším na snehové zrážky. To sa čiastočne zatiaľ aj napĺňa. December priniesol na sever a východ Slovenska vlnu snehu a východ zasiahla aj snehová kalamita.

December priniesol na naše územie aj tuhé mrazy. Pri Telgárte aj na Orave klesala teplota k -25 °C, čo však tiež nie je nič výnimočné a na 100-ročnú zimu už vôbec nie.

Vyzeralo to, že december bude chladnejší ako priemer, nakoľko sa aj v najteplejších lokalitách nášho územia vyskytovali celodenné mrazy, no záver decembra všetky podpriemerné hodnoty zmaže a teplotný priemer výrazne stúpne.

Zatiaľ čo Severná Amerika zažíva vlnu chladného počasia, takEurópa zaživa veľmi teplé počasie, ktoré bude akcelerovať. Európe skôr hrozí to, že zažije taký teplý záver roka 2022, aký ešte náš kontinent nezažil.

Teploty budú zatiaľ nadpriemerne vysoké

Nad náš kontinent aktuálne prúdi veľmi teplý vzduch od juhozápadu až západu, vďaka čomu na našom území stúpajú teploty nad hranicu dlhodobého normálu. Takéto prúdenie sa nad Európou očakáva aj nasledujúce dni, pričom toto prúdenie začne silnieť.

Tento týždeň a teda posledné dni roka 2022 a Nový rok prinesú nezvyčajne vysoké teploty, ktoré nemajú v Európe obdobu. Ako naznačuje mapka teplotných anomálii na tento týždeň v podaní numerického modelu ECMWF, tak počasie v celej Európe bude nadpriemerne teplé.

teplotné anomálie počas tohto týždňa
teplotné anomálie počas tohto týždňa

Stredná Európa a Balkán zažijú najteplejšie počasie z celej Európy. Na Balkáne vystúpia teploty až nad +20 °C. Zaujímavé počasie môže priniesť Silvester a Nový rok. V našej oblasti sa totiž môže prejavovať fénový efekt, ktorý môže priniesť veľmi teplé počasie do dolín a kotlín. Na Orave môžu teploty stúpať k +15 °C a napríklad rakúski meteorológovia očakávajú, že v alpských dolinách môže teplota atakovať až +20 °C.

Strednú Európu tak čaká týždeň, ktorý prinesie teploty o 5 až 10 °C vyššie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Ochladenie zrejme až v januári

Podľa aktuálnych predpovedí by k výraznej zmene nemalo dôjsť ani na začiatku januára. Prvá polovica januára by mala priniesť nadpriemerne teplé počasie. Teploty na Slovensku do 10.1. by mali byť o 3 až 6 °C vyššie ako je bežné.

Ochladenie sa črtá až po 10. januári, kedy podľa dlhodobých vyhliadok sa očakáva už skôr teplotne priemerné počasie. Od polovice januára sa však opäť oteplí a január ako celok by mal skončiť teplotne nadpriemerný.

Čo prinesie zvyšok zimy, aké teploty sa očakávajú a kedy sa očakáva ďalšie výrazné sneženie sa dočítate na ďalšej strane TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd