Prichádza Petra: Prinesie víchricu, výdatné sneženie a lejak

Prichádza Petra: Prinesie víchricu, výdatné sneženie a lejak
Peter Minárik

Tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Petra dnes prinesie do našej oblasti veľmi nepriaznivé počasie. Treba sa pripraviť na výdatné zrážky, ale aj silný nárazový vietor s nárazmi o sile orkánu.

Nasledujúce hodiny na našom území zavládne mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré potrápi celé naše územie. Nebezpečný dnes bude vietor a dážď začne dvíhať hladiny tokov. Vo vyšších polohách však problémy spôsobí aj nádielka čerstvého snehu. Čo nás teda čaká ?

Prídu výrazné zrážky

Celoplošne zasiahne dnes naše územie výdatný dážď, ktorý bude najintenzívnejší na strednom a východnom Slovensku. Práve na strednom a severnom Slovensku sú vodné toky po včerajších zrážkach veľmi nasýtené, a tak treba počítať s tým, že dnes budú opäť stúpať vodné toky a tie dosiahnu aj povodňové stupne.

Na strednom a východnom Slovensku by malo spadnúť od 20 do 400 mm zrážok. Na západe sa zrážkové úhrny budú pohybovať do 20 mm a najmenej zrážok čaká krajný juhozápad. Zrážky budú ustávať k večeru.

Dorazí aj výdatné sneženie

Zatiaľ čo v nižších polohách bude poriadne liať, tak vo výške nad 700 m n.m. bude výdatne snežiť. Napadnúť môžu až desiatky centimetrov nového snehu a to predovšetkým na Orave, Liptove, Horehroní a na Spiši.

V priebehu popoludnia sa začne od severozápadu ochladzovať a spolu s ochladením bude klesať hranica sneženia.

Po 15:00 sa objavia snehové zrážky už od 400 m n.m. a na severozápade prechodne aj nižšie. Snehová pokrývka sa tak začne objavovať aj v obciach a v mestách a sneženie by malo pokračovať až do zajtrajšieho poludnia. Aj v nižších polohách, od 400 m n.m. môže do zajtrajšieho dňa pripadnúť až 10 cm nového snehu.

Problémy spôsobí aj víchrica

Ešte dopoludnia začne na našom území silnieť severozápadný vietor, ktorý bude dosahovať v západnej polovici nášho územia v nižších polohách nárazy až so silou silnej víchrice okolo 100 km/h. Najsilnejší vietor bude na západe okolo poludnia, kedy môže páchať škody.

Na horách začne vietor silnieť popoludní a na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier môže dosahovať nárazy si silou orkánu, teda cez 130 km/h.

V oblasti východného Slovenska sa očakáva silný vietor s príchodom večerných hodín.

Počasie bude v nasledujúcich hodinách mimoriadne nepriaznivé, a tak buďte obozretní. Viac o situácii vo vašom okrese nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd