Prvá povodeň v Benátkach tento rok. Mesto voda zaplavuje stále viac

Veronika Sádovská

Na Benátske kanály s gondoliérmi sme zvyknutí, ale v posledných rokoch pribúdajú stále častejšie zaplavené aj ulice známych Benátok. Ani tento rok sa im nevyhli.

V Benátkach, ktoré sú známe systémom kanálov, zaplavuje voda už aj nižšie položené ulice a námestia. Prvá tohtoročná povodeň už dorazila. Turisti z nej mali však veľkú radosť.

Známe Námestie svätého Marka bolo počas povodne čiastočne pod vodou. Chodníky v meste sú vybudované tak, aby si turisti nenamočili nohy, avšak to sa pravdepodobne už nestane.

Benátky boli v utorok miestami mierne zaplavené. Voda bola vysoká asi 20 centimetrov a predierala sa reštauráciami a kaviarňami. Hlavne nižšie položenými miestami ako napríklad spomínané Námestie sv. Marka.

Mesto leží len jeden meter nad morom a preto ho zaplavuje tzv. "aqua alta". V posledných rokoch však stále viac.

Čo je aqua alta?

Aqua alta je fenomém, ktorý najviditeľnejšie vidíme práve v Benátkach. Tento fenomén spúšťa silný južný až juhovýchodný vietor, ktorý fúka od Jadranu proti pobrežiu.

To spôsobí vyššiu hladinu vody a vlny, ktoré potom zalejú nízko položené miesta ako napríklad Benátky.

Povodne sú stále častejšie a vody je viac

Niekedy boli povodne v Benátkach oveľa menej časté ako sú teraz. Aj hladina vody je pri nich zväčšia oveľa vyššia. Hoci tieto prvé záplavy boli veľmi mierne, voda na uliciach mala výšku len okolo 20 cm, často však prekročí hranicu 1,10 m.

Pri takejto vyššej hladine už sú zaplavené aj vyššie oblasti Benátok. Za takýmto častejšími a vyššími záplavami nie je len klimatická zmena, ktorá spôsobuje vyššiu hladinu morí, ale aj pôda. na ktorej sú vystavané. 

Kvôli tomu mesto každoročne pomaly klesá pod váhou obrovských budov. Dá sa povedať, že sa pomaly potápa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd