PRVÉ INFO: Čakajú sa ďalšie silné búrky. Na západné Slovensko dorazia búrky v noci na sobotu

Peter Minárik

V Európe to zasa raz vrie. Počasie v priebehu nadchádzajúcich hodín ovplyvní frontálne rozhranie, ktoré sa na prelome víkendu dostane až nad západné Slovensko, kde sa bude rozpadať. To však bude stačiť na to, aby sa na západnom Slovensku vyskytli ďalšie búrky.

Počasie v našej oblasti sa opäť stabilizuje a teploty stúpajú nahor. Môže za to tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Pobaltím a jej výbežok sa rozširuje až nad Balkán. Nad Stredomorím sa nachádza ďalšia tlaková výš, ktorá sem z Afriky pumpuje teplý vzduch a ten sa postupne dostáva až nad naše územie.

Príliv tohto teplého vzduchu bude v nadchádzajúcich dňoch v našej oblasti akcelerovať. Teploty budú stúpať poriadne vysoko a postupne prekonajú aj hranicu +35 °C. Tropické teploty, čiže teploty nad +30 °C sa očakávajú na mnohých miestach Slovenska.

Okrem vlny horúčav nás však ešte čakajú búrky o čo sa postará frontálne rozhranie, ktoré sa bude nad našim územím rozpadať.

Intenzívne búrky opäť udrú

Frontálne rozhranie už teraz prináša do alpskej oblasti búrky. Tie však počas piatka budú výrazné. Očakávajú sa lokálnejšie aj extrémnejšie prejavy búrok, ktoré zasiahnu aj susedné Rakúsko.

Mimoriadne silné búrky sa čakajú zajtra predovšetkým v Nemecku, v Rakúsku a aj v susednom Česku. Pred silnými búrkami vydali meteorológovia výstrahy 2. stupňa. Búrky totiž budú prinášať predovšetkým intenzívne prívalové zrážky, ktoré v priebehu krátkej chvíle môžu priniesť až okolo 50 mm zrážok.

Výrazná búrková aktivita sa však bude tvoriť predovšetkým v oblasti Álp a tento komplex búrok, ako vidieť aj na animácii sa v piatok vo večerných hodinách dá výraznejšie do pohybu a dostane sa až nad naše územie.

Búrky dorazia na západ v noci z piatka na sobotu

Búrkový komplex sa z Rakúska doženie nad naše územie na prelome piatka a soboty. Intenzitu búrok je nateraz ťažké odhadnúť a presnejšie to budeme vedieť až v piatok popoludní, no búrky budú sprevádzané predovšetkým lejakom a silnejším vetrom.

Nateraz však môžeme extrémnejšie prejavy búrok vylúčiť. Nad naše územie totiž dorazí len zvyšok búrkového komplexu a ďalšie sa budú tvoriť len obtiažne. Búrlivo môže byť aj v sobotu, ale rozhodne nepôjde o výraznú búrkovú činnosť.

Bude to súvisieť s tým, že sa bude strácať dynamika na frontálnom rozhraní. Ten sa totiž priamo nad západnou polovicou Slovenska bude rozpadať, keďže ďalej smerom na východ ho nepustí rozsiahla tlaková výš, ktorá ako sme spomínali vyššie, bude prinášať od juhu veľmi teplý vzduch.

Noc na sobotu a ešte aj sobota tak môže byť búrlivá, ale bude veľmi teplo. Súčasne bude aj mimoriadne dusno a to v sobotu predovšetkým na západnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd