PRVÉ INFO: Slovensko zasiahne ďalšia vlna búrok. Prvé silnejšie udrú cez víkend

Peter Minárik

Na Slovensko sa opäť vrátia búrky, ktoré môžu byť počas nadchádzajúceho víkendu aj výraznejšie. Tá najhlavnejšia vlna búrok čaká naše územie počas nedele a pondelok, kedy búrky môžu páchať aj škody. Zároveň ukončia vlnu horúčav.

Slovensko čaká veľmi teplý víkend, pri ktorom budú teploty stúpať vysoko nad hranicu +30 °C. Môže za to príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu, ktorý bude vyháňať teploty poriadne vysoko nielen na Slovensku, ale prakticky v celej južnej Európe.

Tento teplý vzduch však neprinesie len vysoké teploty, ale zároveň pripraví vhodné podmienky pre búrky. Cez víkend sa totiž bude nad našou oblasťou rozpadať studený front, ktorý podmieni vznik búrok.

Výraznejšie búrky prídu na začiatku týždňa, kedy začne cez Slovensko postupovať ďalší studený front a ten prinesie dynamiku, ktorá dopomôže výraznejším búrkam, ale za frontom sa aj výraznejšie ochladí.

Búrky budú počas víkendu nevyspytateľné

Víkend prinesie na Slovensko prevažne jasné až polooblačné počasie s veľmi vysokými teplotami, ktoré sa budú na našom území šplhať až cez hranicu +30 °C. Ako sme však spomínali, tak nad našou oblasťou sa bude rozpadať front, ktorý prinesie určitú vlhkosť.

Tá bude postačujúca na to, aby sa počas víkendu v našej oblasti vytvárala kopovitá oblačnosť z ktorej sa môžu následne sformovať búrky.

Počas soboty by sa búrky mali vyskytovať predovšetkým v severnej polovici nášho územia a to predovšetkým v oblasti hôr. Treba si tak dať pozor a na turistiku vyraziť radšej o čosi skôr. V nedeľu sa už búrky môžu objaviť prakticky na celom našom území. Víkendové búrky budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami a ojedinele aj krúpami.

Výrazné búrky prídu až v pondelok

Do pondelka nás čakajú skôr chaotické búrky, ktoré sa budú len veľmi ťažko organizovať do nejakých väčších celkov a systémov. V priebehu pondelka nás však čakajú výraznejšie búrky, keďže cez naše územie bude postupovať studený front.

Prechod studeného frontu prinesie na naše územie výraznejšie zrážky a na čele postupujúcej búrkovej vlny by sa mali vyskytovať pomerne intenzívne búrky, ktoré budú sprevádzané aj silnejším nárazovým vetrom.

Búrky by podľa aktuálnych výstupov numerických modelov mali doraziť na Slovensko v pondelok vo večerných hodinách a cez naše územie sa presunú v noci na utorok.

Tieto búrky, ktoré nás čakajú na začiatku týždňa môžu páchať aj materiálne škody, no pozor si dajte aj na víkendové búrky, ktoré môžu pomerne rýchlo a nečakane vzniknúť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd