Rok 2019 bol na východe Slovenska najteplejší v histórii

Rok 2019 bol  na východe Slovenska najteplejší v histórii
Veronika Salayová

Rok 2019 bol na krajnom východe Slovenska najteplejší v histórii pozorovaní. V Kamenici nad Cirochou dosiahla priemerná ročná teplota rekord pre túto stanicu.

Minulý rok bol na našom území ako celok veľmi teplý, informuje SHMÚ. Na krajnom východe územia, v Kamenici nad Cirochou, dosiahla priemerná ročná teplota +11 °C, čo je najvyššia priemerná ročná teplota v histórii pozorovaní pre túto stanicu (pozorovanie od roku 1951).

Druhá najvyššia priemerná ročná teplota v Kamenici nad Cirochou mala hodnotu +10,83 °C a bola pozorovaná v roku 2014.

Zaujímavá situácia nastala v Hurbanove. V roku 2019 a tiež aj v roku 2018 bola v Hurbanove priemerná ročná teplota +12,42 °C. Táto hodnota je pre Hurbanovo rekordne vysoká za celú históriu meraní.

V Oravskej Lesnej a v Rimavskej Sobote bol minulý rok tiež veľmi teplý, ale nie rekordný. V roku 2014 bolo na týchto staniciach ešte o niečo teplejšie.

Absolútne najvyššia teplota roku 2019 na území Slovenska bola nameraná 1. júla v Kuchyni na Záhorí s teplotou +37,6 °C.

Naopak, absolútne najnižšia teplota celého minulého roka bola nameraná 23. januára v Oravskej Lesnej, kde namerali -26 °C.

Minulý rok bol ako celok veľmi teplý. Spôsobili to mesiace jún, november a december, ktoré boli až extrémne teplé s veľmi vysokou kladnou odchýlkou teploty od normálu. 

V rámci celého roka bol len jeden mesiac, ktorý bol na väčšine územia teplotne podnormálny. Bol to mesiac máj, ktorý bol výraznejšie podnormálny len na západe. Teplotne nadnormálne boli väčšinou aj zvyšné mesiace roka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd