Rusko zasiahlo rekordné sneženie. V Moskve spadlo včera najviac snehu za 72 rokov

Veronika Salayová

Husté sneženie v Moskve nie je nevídané, no to včerajšie prekvapilo aj ruských meteorológov. Podľa predbežných výpočtov spadlo 7. decembra 2021 najviac snehu v Moskve v tento deň za posledných 72 rokov.

Riaditeľ ruského hydrometeorologického centra Roman Vilfand pre agentúru TASS uviedol, že snehová pokrývka v utorok v ruskej metropole dosahovala 21 centimetrov. 

Podľa predbežných výpočtov spadlo 7. decembra 2021 najviac snehu za posledných 72 rokov, informoval Jevgenij Tiszkowiec z meteorologického centra Phobos.

Jevgenij Tiszkowiec ďalej uviedol, že v utorok do 18.00 hod. bol v Moskve zaznamenaný úhrn zrážok zodpovedajúci 12 litrom vody na meter štvorcový.

Dodal, že v meste spadlo za jeden deň približne 20 % mesačného priemerného úhrnu za december.

Prekonaný denný rekord

Tiszkowiec zdôraznil, že posledné takéto husté sneženie 7. decembra bolo v ruskej metropole pozorované v roku 1949. V tom čase počas dňa spadlo celkovo 12,7 litrov vody na meter štvorcový.

V utorok tak bol prekonaný rekord pre tento deň spred 72 rokov. Nejde teda o absolútne rekordné sneženie v Moskve, ale o prekonanie denného rekordu pre deň 7. decembra. 

V utorok vyrazilo do ulíc Moskvy 10 000 strojov na odpratávanie snehu. Na odstraňovaní snehových závejov pracovalo vyše 70-tisíc ľudí.

Očakáva sa, že vo štvrtok v Moskve prestane padať sneh. Následne v ruskej metropole teplota vzduchu vystúpi nad bod mrazu, takže biela krajina v Moskve dlho nevydrží. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd