Sever Iraku zasiahli náhle povodne. Zahynulo pritom najmenej 8 ľudí

Dominik Cenkner

Počasie vo svete v posledných dňoch opäť raz ukazuje svoju moc. V Amerike vyčíňajú tornáda, na Filipínach tajfún a na Blízkom východe zas udreli výdatnejšie zrážky.

Konkrétne ide o región Kurdistan na severe Iraku. Prudké lejaky v Arbile si v priebehu dnešného dňa vyžiadali najmenej 8 obetí. Informuje o tom TASR.

Paradoxom je, že Irak prežíva v tomto období kruté sucho. Aj preto mnohých ľudí prekvapilo, keď sa im nadránom do ich domov začala valiť búrková dažďová voda. Zrejme aj kvôli tomu si búrky vyžiadali toľko obetí.

Všetko sa to začalo okolo 4. hodiny ráno. Medzi obeťami majú byť ženy aj deti. Jednu obeť mal priamo trafiť blesk. Informoval o tom arbílsky provinciálny guvernér Oméd Chošnav.

Počet obetí môže ešte stúpnuť

Podľa dostupných informácií stále prebieha pátranie po nezvestných osobách. Pri tom, ako sa snažili pomôcť iným, utrpeli štyria záchranári zranenia, keď ich auto zmietla záplavová voda.

Irak zasiahol sled javov extrémneho počasia. V posledných rokoch zažíval spaľujúce horúčavy a opakované suchá, ale tiež silné záplavy – ktoré sú ešte horšie, keď prudký lejak dopadá na slnkom vyprahnutú zem.

Tvrdá zem, v spojení so stratou vegetácie, znamená, že pôda nedokáže vstrebať vodu tak rýchlo, a keď prídu búrky, môžu sa zmeniť na prudké a náhle záplavy.

Vedci vravia, že extrémne počasie ešte zhoršuje zmena klímy. Problémom je preto neochota vládnych predstaviteľov jednotlivých krajín, riešiť tieto skutočnosti.

Experti dokonca varovali, že rekordne nízke dažďové zrážky spolu s klimatickou zmenou môžu viesť vo vojnou poznačenom Iraku k sociálnej i ekonomickej katastrofe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd