Silných búrok bude čoraz viac. Situácia v Nemecku sa môže zopakovať

Veronika Salayová

Po smrteľných záplavách v Nemecku prišla na rad otázka, či sa takýto katastrofický scenár môže v blízkej budúcnosti zopakovať. Odpoveď podľa odborníkov znie, že je to veľmi pravdepodobné. 

Vedci varujú, že extrémnych búrok bude v Európe čoraz viac a Európa sa bude musieť prispôsobiť nárastu silných zrážok do konca storočia, vyplýva to z novej štúdie vedcov z Newcastle University v Anglicku, uverejnenom v odbornom časopise Geophysical Research Letters.

Silnejšie búrky možno očakávať v lete a na jeseň aj v strednej Európe, vrátane Slovenska.

Podľa vedcov sa budú extrémne búrky a zrážky v Európe vyskytovať až 14-krát častejšie do konca storočia, ako to bolo doteraz.

Častejšie búrky s vysokým úhrnom

Tím zároveň určil, že sa neúmerne zvyšuje množstvo zrážok − lejaky so zrážkami viac ako 100 milimetrov za hodinu sa zvyšujú 3-násobne, lejak so zrážkami viac ako 150 milimetrov 4-násobne a extrémne udalosti s viac ako 200 milimetrov zrážok za hodinu až 5-násobne.

„V súčasnosti sú  intenzívne stacionárne búrky v Európe neobvyklé a vyskytujú sa zriedka. V budúcnosti sa však očakáva ich výskyt na celom kontinente vrátane severu,“ uvádza sa v štúdii.

Vedci pomocou simulácií prišli na to, že zmena podnebia spôsobovala, že búrky sa pohybovali pomalšie. Zmena klímy teda spôsobuje silnejšie a extrémnejšie dažde, ktoré zrejme budú páchať škody podobne, ako to bolo pred pár dňami v Nemecku. 

Čas na zmenu?

„Tieto výsledky ukazujú vážne dôsledky, s ktorými musíme v Európe počítať, ak nezastavíme zmenu podnebia a neznížime naše emisie skleníkových plynov,“ zdôrazňuje spoluautorka Lizzie Kendon z britskej pobočky Met Office a univerzity v Bristole.

Podľa vedcov je teda súčasná veľká katastrofa v západnom Nemecku a susedných pohraničných oblastiach výzvou pre európsku politiku v oblasti klímy, ale aj pre opatrenia, aby boli všetky európske štáty na podobný scenár pripravené. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd