Slovensko dnes zasiahnu silné búrky. Preženú sa celým územím

Peter Minárik

Naše územie dnes zasiahnu intenzívne búrky, ktoré budú intenzitou porovnateľné s nedeľou. Preženú sa predovšetkým západným a stredným Slovenskom.

Pred nami je ďalší, mimoriadne búrlivý deň. Môže za to výšková oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá zabezpečuje nad našou oblasťou potrebnú vlhkosť a súčasne do našej oblasti prúdi teplejší vzduch od juhu. Takáto vzduchová hmota je doslova živnou pôdou pre búrky, čo pocítime už počas dnešného dňa.

Zatiaľ čo včera sa búrky sústredili predovšetkým do oblasti východného Slovenska, tak dnes sa budú prioritne vyskytovať na strednom a západnom Slovensku.

Prvé búrky by sa na našom území mali začať vytvárať v oblasti stredného Slovenska a to predovšetkým v horských oblastiach. Tu budú búrky nebezpečné predovšetkým prívalovými zrážkami. Strih vetra je v spodných hladinách pomerne nevýrazný, čo značí to, že dnes budu vznikať početné samostatné jadrá búrok, ktoré budú rýchlo vznikať aj zanikať a prinášať budú výdatnejšie zrážky, ktoré môžu spôsobiť aj prívalové povodne a lokálne zatopenie.

Búrky sa budú sústreďovať aj nad oblasťou západného Slovenska. Búrky začnú vznikať nad Podunajskou nížinou a postupovať budú smerom k severovýchodu.

Tieto búrky už môžu priniesť aj krupobitie a vytvoriť by sa mohol výraznejší búrkový systém, ktorý bude cez západné Slovensko postupovať k severozápadu nad Záhorie a potom do Rakúska a Česka.

Vo večerných hodinách sa potom očakáva tvorba búrok aj v oblasti východného Slovenska a to predovšetkým v hornatejších oblastiach. Nad Východoslovenskú nížinu by mali búrky doraziť z Maďarska.

Výraznejšie začnú búrky zanikať až okolo polnoci. To, kde dnes hrozia búrky nájdete na mapke nižšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd