Sneh, ktorý napadol sa začne topiť. Pred nami je oteplenie

Peter Minárik
Uplynulé dni priniesli na naše územie vlnu sneženia, sneh napadol najmä včera v oblasti južného Slovenska. Sneh to však už má spočítané.

V nedeľu viaceré oblasti nášho územia potešila čerstvá nádielka snehu, ktorá napadla aj v Podunajskej nížine. Najviac snehu sa dočkali v oblasti Malých Karpát a v oblasti Štiavnických vrchov, kde napadlo cez 10 cm čerstvého snehu. Sneh však už počas včerajšieho dňa začal sadať, nakoľko teploty sa dostali slabo nad nulu.

V nasledujúcich dňoch však pôjdu teploty ešte vyššie a snehová pokrývka sa začne topiť. Do konca týždňa vydrží len vo vyšších oblastiach Slovenska.

Zatiaľ sme v chladnejšom vzduchu

Aktuálne sa naše územie nachádza pod vplyvom oblasti vyššieho tlaku, ktorá sa nad našou oblasťou nachádza v chladnejšom vzduchu.

 

Začiatok týždňa bude ešte relatívne zimný. Teploty sa v pondelok a v utorok budú pohybovať počas dňa okolo nuly, pričom najmä na severe a východe počítajte ešte s celodenným mrazom. 

Veľmi chladná bude noc na utorok. Teploty budú klesať na -5 až -10°C, no v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať až k -15°C. 

Zatiaľ čo pondelok bude prevažne slnečný, tak v utorok sa počasie pokazí. Od západu totiž začne počasie na našom území ovplyvňovať oklúzny front,  ktorý postupne nad západnú polovicu územia prinesie zväčšenú oblačnosť a sneženie. Pod 300 m n.m. sa postupne objavia aj zrážky kvapalné. 

Od stredy výraznejšie otepľovanie

Charakter počasia sa výraznejšie zmení v stredu, kedy počasie ovplyvní okraj teplého frontu. Ten veľa zrážok neprinesie. Vyskytnú sa len miestne prehánky, no najpodstatnejšie je to, že k nám pritiahne teplejší vzduch. Ten k nám začne prúdiť od západu a postupne sa prúdenie zmení na teplejšie juhozápadné.

 

Vzduch od juhozápadu však bude aj pomerne vlhký, a tak sa pripravte na to, že na našom území opäť zavládne inverzný charakter počasia. Čakajú nás oblačné až zamračené dni s mrholením.

Nahor pôjdu postupne denné aj nočné teploty. Maximálne denné teploty by mali stúpať k +8°C a minimá by v noci nemali klesať pod -5°C. Pred nami je tak výrazné oteplenie, pri ktorom sa bude sneh v nižších polohách topiť.

Vyhliadku počasia na tieto aj ďalšie dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd