Spojené kráľovstvo má za sebou najslnečnejšiu jar v histórii meraní

Spojené kráľovstvo Veronika Salayová

Spojené kráľovstvo zažilo svoju najslnečnejšiu jar od začiatku záznamov v roku 1929. Zároveň v krajine panuje veľké sucho.

Pre Spojené kráľovstvo ide o netypickú jar. V krajine totiž na jar prevláda zväčša premenlivé počasie s množstvom zrážok. Tohtoročná jar je však slnečná a prekvapivo bez dažďa.

Niektoré časti Spojeného kráľovstva sužuje pretrvávajúce sucho, vrátane Anglicka, kde je sucho rekordné.

Ide o znepokojivý vývoj počasia, ako sa vyjadril aj meteorológ BBC Weather Matt Taylor: „Niektorí vedci tvrdia, že tieto vzorce počasia sú výsledkom zmeny klímy a otepľovanie v arktickom regióne by mohlo v budúcnosti viesť k extrémnejším poveternostným udalostiam.“

Február bol v Spojenom kráľovstve rekordne daždivý a máj zrejme bude rekordne suchý, uviedol meteorológ. 

Niektoré z riek, ktoré v tom čase zaplavili, sú však teraz  na mimoriadne nízkych úrovniach, vrátane riek Lune a Kent na severozápade Anglicka.

Spojené kráľovstvo dlho obmedzovalo ľudí vo voľnom pohybe, avšak v krajine po pandémii koronavírusu nastalo čiastočné uvoľnenie. Tisícky Angličanov sa minulý týždeň vybrali na pláže a užívali si slnečné počasie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd