Tajfún mieri na Hong Kong. Môže byť najsilnejší v histórii

Hong Kong Peter Minárik

Tajfún, ktorý zasiahol pred niekoľkými hodinami Filipíny sa teraz nachádza nad Juhočínskym morom a smeruje na Čínu, kde dorazí zajtra. Ohroziť môže husto obývané oblasti.

Mangkhut dosiahol nad Filipínami silu supertajfúnu. Nad severnou časťou Filipín však tajfún začal strácať silu a aktuálne smeruje do oblasti juhovýchodnej Číny.

Tajfún mieri do Číny

Tu môže spôsobiť veľké škody a priniesť väčší počet obetí ako na Filipíny. Tajfún totiž mieri do husto obývaných oblastí.

Zasiahnuť by mal v priebehu zajtrajšieho dňa oblasť Hong Konga a Macau. Úrady už vyzvali ľudí, aby sa na príchod tajfúnu vopred pripravili.

Hong Kong v nebezpečenstve

V priamom ohrození je aj viac než 7 miliónové čínske mesto Hong Kong. To patrí k najrozvinutejším mestám Ázie a tajfún by tu priniesol výrazné škody.

Tajfún Mangkhut môže byť najsilnejšia búrka, aká zasiahla toto mesto od začiatku meteorologických sledovaní v roku 1940. 

Úrady preto vyzvali ľudí, aby sa pripravili. Z ulíc skladajú lešenia a niektorí obyvatelia zabezpečujú svoje domovy a obchody. 

Tajfún by na juhovýchodnú Čínu mal udrieť okolo zajtrajšieho poludnia nášho času. Intenzitu môže tajfún dosiahnuť 2. alebo 3. kategórie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd