Tajvanský čaj mení svoju chuť. Môžu za to výkyvy počasia

Veronika Sádovská

Aj na také niečo ako chuť čajú môže mať vplyv počasie. Všimli si to tí, ktorí pestujú svetoznámy tajvanský čaj.

Medzi "čajomilmi" je obľúbená skupina polozelených čajov oolong pestovaných na Tajvane. Chuťovo však tieto čaje začínajú doplácať na výkyvy počasia. Čaj oolong pestujú na Tajvane už od 19. storočia. 

Tento rok sa však okrem chuti sťažujú pestovatelia aj na slabú úrodu. Aj to je možné pripísať zmene klímy. Minulý rok zasiahlo krajinu extrémne sucho, tento rok zas silné prívalové dažde. Aj napriek nim však v oblasti nastalo ďalšie suché obdobie.

So zmenami počasia súvisí aj premnoženie škodcov alebo dokonca výskyt nových druhov prevažne hmyzu, ktorý doteraz v oblasti nebol rozšírený.

Nielenže sa to podpíše pod menšie množstvo vyvezeného čaju, ale aj jednoduchí často chudobnejší ľudia, ktorí chodia zbierať čaj na polia, dostanú menšiu mzdu.

Podľa odhadov tento rok dokážu zozbierať len polovicu minuloročnej úrody, asi 600 kg čaju. Mnoho listov, z ktorých sa čaj vyrába, nie je dostatočne silných na ďalšie spracovanie. Pri súčasnou trende začnú čajovníky rásť oveľa menej a pomalšie.

Pestovatelia sa zhodli na tom, že teraz zberajú úrodu čaju oveľa častejšie ako v minulosti. Vtedy to bolo len raz ročne, teraz až 4-krát. Napriek tomu je úroda oveľa menšia. Každé obdobie prináša rôzne chute a rôzne chuťové varianty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd