Teploty v Európe uplynulý týždeň vystrelili poriadne vysoko. Kde všade padli rekordy?

Dominik Cenkner

Máme za sebou týždeň, počas ktorého do Európy zavítala jar. Teploty stúpali poriadne vysoko a vo viacerých krajinách sa prepisovali rekordy. Dialo sa tak aj v Rusku, ale tu pre zmenu teploty klesali poriadne nízko. Poďme sa preto pozrieť na to, kde všade padali rekordy.

Začnime Slovenskom. Obdobie meteorologickej zimy trvá od 1. decembra do 28. februára. Stále sa tak nachádzame v tomto zimnom období aj keď teploty počas týždňa tomu neodpovedali.

Otepľovať sa začalo už v pondelok, a to najmä na horách. V noci z nedele na pondelok bol na Lomnickom štíte prekonaný rekord platný na 22. február. Aby toho nebolo málo, padol aj februárový rekord.

V pondelok o 10:20 h tam teplota vystúpila na +5,3 °C. Zaujímavé je, že februárový rekord bol prekonaný takmer presne po roku. V roku 2020, konkrétne 17. februára tam totiž s hodnotou +5,1 °C prekonali rekord z roku 2002.Teplota sa na Lomnickom štite nakoniec v pondelok vyšplhala na +6,1 °C, rekord zimy tak nepadol.

Slovenský rekord zimy však nakoniec padol. Stalo sa tak vo štvrtok 25. februára, keď sa v Hurbanove ortuť teplomera popoludní vyšplhala na +20,7 °C.

Rekordy sa prepisovali aj v ďalších európskych krajinách

Príkladom by mohlo byť Švédsko. Vo štvrtok 25. februára zaznamenal Kalmar neuveriteľných +17 °C. Predchádzajúci rekord bol +15,6 °C. Ide preto o nový teplotný rekord pre február v tejto severskej krajine.

Národné rekordy maximálnych teplôt platných na február padli aj v Lichtenštajnsku, Chorvátsku či Slovinsku. V Chorvátsku bolo dokonca extrémne teplo. V meste Knin sa teplota vyšplhala až na neuveriteľných +26,4 °C. Prekonali tam tak 31-ročný rekord.

Zahanbiť sa nedalo ani Slovinsko, kde namerali +25,3 °C. Obec Nová Gorica tak prekonala rekord z roku 2019. Zaujímavý rekord bol zaznamenaný aj v Nemecku. Len za týždeň sa tam vyskytla najvyššia teplotná amplitúda. Ešte 14 februára v meste Göttingen teplomer ukazoval -23,8 °C. O týždeň na to sa už teplota vyšplhala na +18,1 °C.

Na záver spomeňme aj Rusko, pretože zatiaľ čo v našich končinách sme si užívali teplé počasie, na juhozápade tejto krajiny klesali teploty hlboko pod bod mrazu. Hneď niekoľko meteostaníc prekonalo svoje vlastné rekordy. Najnižšiu hodnotu zaznamenala stanica Koygorodok, kde teplota klesla na -42,6 °C. Tým sa prekonal rekord z roku 1963.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd