Turisti vynadali horským záchranárom, že im to dlho trvá

Horberg Peter Minárik

Kuriózny prípad zaznamenali horskí záchranári v susednom Rakúsku. Nezodpovedná rakúska dvojica záchranárom vynadala, že im záchrana trvá veľmi dlho.

V Alpách panuje 4. stupeň lavínového nebezpečenstva. Nielen horskí záchranári ale aj úrady vyzývajú ľudí, aby rešpektovali pokyny a aby sa ľudia vyhýbali voľnému terénu. Upozornenia si niektorí nevšímajú a napokon volajú záchranárom. Neštandardný prípad však zažili záchranári v rakúskych Alpách.

Horská záchranná služba v Mayrhofene obdržala vo štvrtok núdzové volanie štvorice lyžiarov. Tí sa rozhodli nerešpektovať varovanie a opustili vyznačené lyžiarske trate v oblasti Horbergu. Spustili sa do ich neznámeho terénu, kde sa stratili. 

Horskí záchranári ich navigovali k bezpečnému miestu, kde mali počkať na záchranárov. Dvojica Nemcov poslúchla, ale dvaja 20-roční Rakúšania nerešpektovali výzvy záchranárov a snažili sa ďalej lyžovať smerom do údolia.

Záchranári vyrazili k dvom Nemcom a trvalo niekoľko hodín pokiaľ sa prebrodili hlbokým snehom a dostali sa k Nemcom. Počas toho obdržali záchranári núdzové volanie od dvoch Rakúšanov, ktorí nerešpektovali ich výzvy, že sa snažili zlyžovať do údolia, no stratili orientáciu. Záchranári tak vyrazili aj k ním.

Nezodpovední Rakúšania však niekoľkokrát volali na núdzovú linku a stále sa dopytovali, kde sú konečne záchranári a kedy ich mienia zachrániť. Po tom ako sa ich záchranár na telefóne opýtal, prečo lyžovali ďalej a prečo nerešpektovali výzvy začali záchranára urážať a kričať na neho nech si pohnú a zachránia ich.

Záchranná akcia trvala pre hlboký sneh a ťažko prístupný terén až 5 hodín, pokiaľ záchranári dorazili k strateným turistom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd