Učebnice zemepisu sa budú prepisovať. Na mape pribudne nový oceán

Dominik Cenkner

Ešte zo základnej školy si isto pamätáme, že na Zemi máme 4 oceány - Tichý, Atlantický, Indický a Severný ľadový oceán. Už čoskoro k ním však pribudne ďalší.

Inštitúcia National Geographic Society minulý týždeň pri príležitosti Svetového dňa oceánov, uznala vodu obklopujúcu Antarktídu za samostatný oceán. Južný oceán tak bude v poradí už piaty a zároveň najmladší.

Vznikol totiž „len“ pred 30 miliónmi rokov po tom, čo sa od seba vzdialili Antarktída a Južná Amerika. Zaujímavé je, že diskusie o tom, či ide o oceán alebo nie, prebiehajú už takmer storočie.

„Južný oceán bol vedcami dlho uznávaný, ale keďže nikdy neexistovala medzinárodná dohoda, nikdy sme ho oficiálne neuznali,“ vysvetlil oficiálny geograf spoločnosti, Alex Tait.Podľa jeho slov táto téma je taký „geografický nerdzizmus“.

Najväčší dopad tohto uznania to bude mať na študentov a žiakov. „Doteraz sa o Južnom oceáne neučili, nedozvedeli sa tak jeho špecifiká, a to, aký je dôležitý,“ uviedol Tait.

Od vôd k oceánu

Spoločnosť National Geographic začala vytvárať mapy už v roku 1915. Vtedy však formálne uznala len 4 oceány - Tichý, Atlantický, Indický a Severný ľadový oceán. Tie definovala s ohľadom na kontinenty okolo nich.

Južný oceán však nie je definovaný kontinentami, ale tzv. antarktickým cirkumpolárnym prúdom, ktorý „tečie“ od západu na východ. Vedci sa domnievajú, že tento prúd vznikol pred 34 miliónmi rokov keď sa Antarktída oddelila od Južnej Ameriky.

To umožnilo vode nerušene prúdiť okolo „dna“ sveta. Tento prúd však vplýva prakticky na celý svet. „Dopravný pás“ prenáša teplo po celej Zemi, pričom zároveň studená a hustá voda pomáha ukladať uhlík hlboko vo vnútri planéty.

Aj vďaka nemu má voda okolo Antarktídy iné vlastnosti. Tie sú dôležité pre tisíce špecifických druhov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd