V Amazónii došlo k rekordnému úbytku pralesa

V Amazónii došlo k rekordnému úbytku pralesa
Peter Minárik

Uplynulý mesiac priniesol najväčší úbytok pralesu od začiatku satelitných meraní a ochrancovia životného prostredia sa obávajú, že bude ešte horšie.

Satelitné dáta z brazílskej vládnej agentúry poukázali na to, že úbytok pralesa za uplynulý mesiac je najväčší od doby, kedy sa sleduje pomocou satelitu. 

Amazonský prales je najväčším dažďovým pralesom na svete a zohráva významnú úlohu v boji s klimatickými zmenami. Produkuje kyslík a zachytáva oxid uhličitý. V priebehu uplynulého mesiaca zmizlo z našej planéty 739 km2 pralesa alebo v prepočte dve futbalové ihriská za minútu.

Pokiaľ brazílska vláda nevyšle jasný signál, že nebude tolerovať ďalšie zrýchľovanie ťažby, tak rok 2019 môže skončiť ako najhorším rokom v deforestácii v histórii planéty a tak to zrejme aj vyzerá. Vláda sa netvári, že by chcela niečo zásadné urobiť. Nový brazílsky prezident sa dostal k moci v januári a hneď dal volnú ruku ťažiarom, poľnohospodárom aj drevárom, ktorí môžu ťažbu teraz ešte zrýchliť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd