V Česku majú kalamitu. Vyskytla sa aj snehová búrka

Peter Minárik

Oblasť Čiech od dnešného rána trápi výdatné sneženie, ktorý by malo pokračovať až do večerných hodín. V niektorých oblastiach už vyhlásili kalamitný stav.

Sneženie dnes spôsobuje problémy v mnohých oblastiach Českej republiky. Ráno platila výstraha 2.stupňa pred snežením. Aktuálne je na väčšine územia Čiech v platnosti výstraha 1.stupňa.

Snehová pokrývka pokryla takmer celé Čechy.

Video nájdete aj na našom Youtube. Odoberajte nás

Problémy v Prahe. Vyskytla sa aj búrka

V Prahe od rána husto sneží, pričom k sneženiu sa v niektorých oblastiach pridával silný vietor. Problémy mala mestská hromadná doprava aj prímestské autobusy. 

V uliciach Prahy je aktuálne všetka dostupná technika, ktorá má pohotovosť od ranných 4:55.

Sneženie skomplikovalo situáciu aj na pražskom letisku. 6 liniek museli odkloniť na iné letiská. 5 pristálo na letiskách v Brne a vo Viedni a jeden let z Frankfurtu sa vrátil nazad. 

Južne od Prahy sa dnes vyskytla aj snehová búrka. Detektory zaznamenali celkovo až 108 bleskových výbojov. Dohľadnosť tu klesla pod 100 metrov.

V Kladne vyhlásili kalamitu

Primátor mesta Kladno dnes popoludní vyhlásil kalamitný stav. Všetka technika sa tak aktuálne sústredí na hlavné ťahy. Zásadné je pre mesto uviesť do štandardného režimu mestskú hromadnú dopravu. Primátor vyzval obyvateľov, aby radšej zostali doma.

Podľa vyjadrenia mesta Kladno napadlo najviac snehu od roku 2010.

Hasiči sú v pohotovosti

Od dnešných 8:00 do 13:00 mali hasiči už stovky výjazdov. 90 zásahov mali v Plzeňskom kraji, zhruba 100 v Južných Čechách a okolo 200 v Prahe a v Stredočeskom kraji.

V drvivej väčšine prípadov ide o zásah v súvislosti s padnutými stromami a dopravnými nehodami.

Distribučná spoločnosť ČEZ vyhlásila mimoriadny stav v dvoch krajoch a to v Stredočeskom a v Plzeňskom kraji. Bez dodávok elektrickej energie je zhruba 20 000 odberných miest.

Sneženie by v Českej republiky malo pretrvávať do nočných hodín. Potom sneženie ustane.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd