V Krompachoch pre zaplavenú ulicu evakuovali už 1000 ľudí

Veronika Salayová

Vyliata rieka Hornád naďalej spôsobuje veľmi vážne problémy. V Krompachoch museli evakuovať už okolo 1000 obyvateľov. 

Na Hornádskej ulici v meste Krompachy, kde sa vyliala rieka Hornád, je situácia naďalej kritická. Z domov už evakuovali okolo 1000 ľudí, uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová pre TASR.

Na tomto vodnom toku platí 3. SPA. Mimoriadnu situáciu v Krompachoch primátorka vyhlásila už počas včerajška od 21.00 hod. „Hasiči stavali do noci protipovodňové zábrany, ale Hornád je silný a nepomohlo to. V stredu nadránom okolo tretej hodiny sa voda začala zdvíhať. Momentálne je hladina ustálená a postupne klesá. Dúfame, že sa v noci nezdvihne,“ povedala Rušinová pre slovenskú agentúru. 

Na Hornádskej ulici je zaplavený celý úsek, od hlavnej elektrickej rozvodne až po zberný dvor a komunitné centrum. V oblasti zasahujú profesionálni aj dobrovoľní hasiči, ktorí evakuovali ľudí z rodinných a bytových domov.

Podľa sprostredkovaných informácií je v obydliach voda na úrovni okolo 20 až 30 centimetrov.  Podľa Rušinovej situácia nie je až taká vážna ako pred desiatimi rokmi, kde boli v tej istej oblasti zaliate celé prízemia v domoch.

Pre evakuovaných ľudí je zabezpečené ubytovanie aj strava. „Uvidíme, ako sa bude večer situácia vyvíjať a podľa toho máme ešte pripravenú ďalšiu ubytovňu v Starej Maši,“ dodala primátorka.

V blízkosti toku Hornád sa nachádza aj priemyselný park, kde potrebujú umiestniť protipovodňové zábrany. Pomoc mestu podľa TASR v tejto súvislosti ponúkol aj prezident Hasičského a záchranného zboru. Podľa Rušinovej je dôležité, aby zachránili priemyselný park a neohrozili tak jeho výrobu, keďže v závodoch pracuje okolo 1000 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd