V noci preletí v tesnej blízkosti asteroid. Bude bližšie ako družice. Kadiaľ preletí a budeme ho vidieť?

Peter Minárik

Len túto sobotu bol objavený asteroid, ktorý dostal označenie 2023 BU. Ide o neskoré objavenie asteroidu, ktorý naviac preletí okolo Zeme už dnes v nebezpečne blízkej vzdialenosti. Asteroid k nám bude bližšie, ako niektoré komunikačné družice.

Na Ukrajine počas víkendu objavili asteroid, ktorý je veľký ako asi nákladné auto.  Objavil ho astronóm Gennadij Borisov z astrofyzikálneho observatória v meste Nauchnyi na Ukrajine.

Asteroid by mal preletieť okolo našej planéty dnes v noci pri jednom z najbližších takýchto stretnutí, aké kedy boli zaznamenané.

Asteroid preletí len 3600 km od povrchu Zeme, čo je zhruba desatina vzdialenosti v akej obiehajú okolo Zeme komunikačné satelity.

Nebezpečenstvo vraj nehrozí

NASA upozornila, že nebezpečenstvo zrážky asteroidu so Zemou napriek takejto nízkej vzdialenosti nehrozí. Môže však predstavovať nebezpečenstvo pre niektoré družice.

Asteroid, ktorý bol objavený len pred pár dňami preletí nad južným cípom Južnej Ameriky dnes o 01:27 SEČ.

Keďže preletí okolo opačnej polovice pologule, tak z nášho územia nebude viditeľný a keďže jeho rýchlosť bude pomerne vysoká a to až okolo 33 000 km/h, tak voľným okom bude aj z oblasti Južnej Ameriky ťažko pozorovateľný.

Astronómovia taktiež upozornili, že ľudia sa nemusia takýchto telies, ktoré boli objavené len pred pár dňami obávať. Ide totiž o veľmi malé asteroidy, ktoré aj keby sa priblížili ešte bližšie, tak ich väčšina zhorí ešte v atmosfére.

Všetky veľké asteroidy, ktoré predstavujú ohrozenie života na našej planéte sú pozorne monitorované.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd