V noci sa uskutoční prvý test planetárnej obrany. Môžete ho sledovať aj vy

Veronika Sádovská

Dnes v noci NASA odkloní nárazom asteroid ako test planetárnej obrany. Stane sa tak po prvý krát a sledovať to môžete aj vy.

Dnes večer o 23:14 UTC, teda u nás v noci na zajtra o 1:14, sa kozmická loď NASA DART pokúsi nárazom odkloniť asteroid z jeho obežnej dráhy.

Misia sa začala 24. novembra 2021 a skončí sa po 11 miliónoch kilometrov a 10 mesiacoch dopadom sondy na asteroid Dimorphos.

Dimorphos je mesiacom asteroidu Didymos s priemerom 160 m. Cieľom projektu je zmeniť obežnú dobu mesiaca.

Systém asteroidov sa prvýkrát dostal na oči kozmickej lodi DART v júli a 11. septembra sa malá družica Talianskej vesmírnej agentúry (LICIACube), ktorá cestovala na palube, odpojila od DARTu, aby nafotila túto udalosť.

Uskutoční sa prvý test planetárnej obrany

Dnes v noci pôjde o prvý kinetický nárazový test na svete, pri ktorom sa použije kozmická loď na odklonenie asteroidu na planetárnu obranu. 

Účelom testu je preskúmať a vyvinúť metódu odklonenia asteroidu, ktorý by mohol v budúcnosti ohroziť Zem. Vedci sa naňho pripravovali už dlhé roky. Dnešná noc tak bude veľmi významná.

V budúcnosti by tak mohli pri nebezpečnom asteroide spustiť operáciu odklonu tohto telesa, aby ochránili našu planétu pred nárazom a jeho ničivými dôsledkami.

Náraz môžete sledovať aj naživo

Tento prvý test v histórii budú môcť sledovať aj obyčajní ľudia. Vďaka online prenosu, bude NASA celé podujatie vysielať.  Živý prenos udalosti sa začne o polnoci na webovej stránke NASA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd