VIDEO: Takto hurikán Zeta pustošil USA. Hurikán vyrovnal niekoľko rekordov

Peter Minárik

Na pobrežie USA počas včerajšieho dňa udrel hurikán Zeta, ktorý aktuálne putuje východným pobrežím Spojených štátov. Hurikán spôsobil viaceré škody a smrť najmenej dvoch ľudí.

Hurikán Zeta dorazil nad USA z pobrežia Mexického zálivu na štát Louisiana. Tento hurikán v Spojených štátoch je z mnohých štatistických hľadísk zaujímavý.

Prvým zaujímavým faktom je to, že ide o ďalšiu tropickú búrku. Tropických búrok sa tento rok sformovalo už toľko, že sa minuli všetky plánované mená pre ich označovanie a začali sa používať písmena gréckej abecedy. Aktuálne sa tak naposledy použilo pomenovanie ,,Zeta,, čo je zaujímavé z toho hľadiska, že meno Zeta sa priradilo tropickej búrky len druhý krát v histórii.

Naposledy sa meno Zeta použilo pre tropickú búrku v decembri v roku 2005. Pozornosť sústreďte na to, že sa tak stalo až v decembri a to v jeho závere, pričom aktuálne máme len koniec októbra. Je tak vysoko pravdepodobné, že do konca roka sa ešte nejaká tropická búrka vytvorí. Nasledujúca dostane meno Eta, ktoré ešte nikdy v histórii nebolo použité.

Hurikán Zeta je jedenástym hurikánom, ktorý zasiahol tento rok pobrežie Spojených štátov, čo je najviac od roku 1916.

Zaujímavé je tiež to, že len šiestykrát za uplynulých 170 rokov od kedy sa datujú merania zasiahol hurikán pobrežie USA po 28. októbri.

Hurikán Zeta na pobreží USA spôsoboval škody, keďže priniesol rýchlosť vetra až okolo 175 km/h. Najmenej jedna osoba zomrela a viac ako 400 000 zostalo bez dodávok elektrickej energie.

Aktuálne putujú zvyšky hurikánu Zeta štátom Virgínia smerom k severovýchodu do štátu New Jersey a k Washingtonu ako tlaková níž.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd