Vietor začína silnieť. Začína sa prechodne otepľovať

Ľubomír Franko

Studený front sa nezadržateľne blíži a s ním aj intenzívny vietor. Pred studeným frontom sa paradoxne ešte oteplí. Dôvodom bude fénový efekt.

Po polnoci by mal na naše územie doraziť výrazný studený front, ktorý prinesie víchricu. Ešte pred ním k nám začne od juhu prúdiť vlhký a teplý vzduch. Silný, južný vietor spôsobí, že na našom území sa bude vyskytovať fénový efekt. 

Tento jav nastáva, keď sa teplý a vlhký vzduch hromadí na náveternej strane hôr, kde kondenzuje. Jeho vlhkosť tak klesá a na záveternej strane sa suchoadiabaticky ohrieva. Keďže suchý vzduch sa ohrieva rýchlejšie ako vlhký, na záveternej strane sa vzduch v rovnakej nadmorskej výške ohreje na vyššiu teplotu. 

Vo večerných hodinách tak môžeme namerať dnešné maximum a to najmä na záveterných, v tomto prípade severovýchodných závetriach hôr. Teploty v týchto oblastiach môže dosiahnuť aj cez +21 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd