Zajtra sa opäť vrátia búrky. Budú aj intenzívne

Ľubomír Franko

Záver minulého a začiatok tohto týždňa sa vyznačovali slnečným počasím a najmä bez zrážok. Búrky sa ozvú opäť zajtra a môžu byť aj intenzívne. 

Po dvojdňovej prestávke k nám opäť dorazia búrky. Počas zajtrajšieho dňa sa bude cez Maďarsko od východu ďalej na západ presúvať v silnom výškovom prúdení tlaková níž vo vyšších vrstvách troposféry. 

Už počas nasledujúcej noci sa očakáva zväčšenie oblačnosti a najmä na východe aj prvé zrážky, no zatiaľ len v podobe prehánok či občasného dažďa. Oblačnosť sa však v noci zväčší na celom území Slovenska.

Počas zajtrajšieho dňa sa bude tlaková níž presúvať ďalej na západ. Oblačnosť bude prevažne veľká, na západe dopoludnia ešte zmenšená. Postupne sa na mnohých miestach vyskytnú prehánky alebo búrky, miestami aj intenzívne a s krúpami.

Búrky budú intenzívne

Búrky budú mať vhodné podmienky pre vznik, bude im napomáhať ako samotná tlaková níž, tak i vhodný strih vetra a takisto vhodná instabilita prostredia. Vytvoriť sa preto môžu kdekoľvek a budú aj intenzívne. Ich hlavným sprievodným javom budú intenzívne zrážky a krupobitie, vyskytnúť sa však môže aj silný nárazový vietor. Vhodné podmienky sú aj pre vznik supercelárnych búrok.

Modely momentálne rátajú s najvyšším počtom búrok v severovýchodnej polovici územia Slovenska. Dynamika prostredia však bude pre silné búrky najvhodnejšia naopak v juhozápadnej polovici Slovenska, kde však modely rátajú s malou instabilitou. Znamená to, že búrky sa môžu vyskytnúť kdekoľvek, no najmä v severovýchodnej polovici Slovenska. Ak sa však vyskytnú v juhozápadnej polovici, môžu byť aj veľmi silné.

Očakáva sa, že pri búrkach môže celkovo spadnúť od 10 do 20 mm, ojedinele aj viac. Krúpy môžu ojedinele dosiahnuť veľkosť až do 3 cm a ojedinele sa očakáva aj výskyt silného nárazového vetra.

Kedy búrky vzniknú ? Očakáva sa, že prvé búrky sa môžu vyskytnúť už pred poludním na východe Slovenska a viac ich pribudne popoludní, kedy sa môžu vyskytnúť prakticky na celom území. Zrážky začnú ustávať v noci na stredu.

Detailnejšia predpoveď búrok, pre konkrétne lokality nie je možná ani za vhodnejších synoptických situácií. Predpovedať pohyb a presnú polohu výškových tlakových níži je nesmierne obtiažne a preto sa dá hovoriť len o pravdepodobnosti výskytu vo veľkých oblastiach. Aj najmenší pohyb tlakovej níže iným smerom môže situáciu ovplyvniť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd