Zaplavené oblasti v Nemecku majú ďalší problém. Šíri sa nimi ropná škvrna

Veronika Salayová

Oblasti, ktoré boli najviac zasiahnuté smrteľnými povodňami v Nemecku, majú ďalší problém. Vodou sa šíri ropná škvrna a štipľavý zápach. 

Počet obetí katastrofálnych záplav stúpol na najmenej 169 a nezvestných ostáva 155 ľudí, po ktorých neúnavne pátrajú v troskách po povodniach.

Povodne okrem obetí zanechali za sebou zdevastovanú krajinu – zničené domy, autá, cesty, početné zosuvy pôdy a trosky všade navôkol. 

Po ničivých záplavách sa následne začal najviac postihnutými oblasťami šíriť štipľavý zápach. Mnoho ľudí má už niekoľko dní bolesti hlavy, pretože trosky a voda sú kontaminované ropou.

Vytekajúci benzín a nafta z množstva motorových vozidiel, záhradných strojov a pod. spôsobila ropné škvrny na vode. Ropa taktiež unikala z niekoľkých poškodených nádrží a kontaminovala aj pôdu.

Povodne zasiahli aj priemyselnú časť

Ropné škvrny sa šírili po hladine vody, pričom prúd ich odniesol aj do iných, vzdialenejších oblastí. Našli sa napríklad pri Bad Honnef, kam sa dostali do prúde rieky Rýn.

Voda sa dokonca dostala aj do priemyselných oblastí, a následne znečistila priehradu v meste Wuppertal.

Pre silné ropné znečistenie museli túto priehradu v Severnom Porýní-Vestfálsku uzavrieť pre člny, rybárov, plavcov aj potápačov.

V Nemecku už prebiehajú upratovacie práce vo veľkom. Škody po povodniach sa počítajú v miliardách eur. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd